Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

pytanko o Bascom

Gość
pytanko o Bascom

Postautor: Gość » 5 maja 2003, o 15:23

Mam taki jeden mały problem... Jestem jeszcze dość młody ( ogólniak ) i nie stać mnie na zakup bascoma. A jedno-kilowe programiki z dema tak nie za bardzo wystarczają... Co mam zrobić? Może to nie dyskretne, ale nie takie programy krążą po necie skracowane...

Może ktoś mi pomoże... mój mail to kafka85@o2.pl z góry dziękuję i pozdraiwm...

Awatar użytkownika
ScauT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ScauT » 5 maja 2003, o 19:41

Bascom Demo ma ograniczenie do 2kb :-)

Gość

Postautor: Gość » 5 maja 2003, o 21:28

heh... ale klin... ale któraś wersja miała do 1kB... no cóż, ale niedługo i 2 kilo będzie mało...

JAM
-
-

Re: pytanko o Bascom

Postautor: JAM » 6 maja 2003, o 10:45

Mam taki jeden mały problem... Jestem jeszcze dość młody ( ogólniak ) i nie stać mnie na zakup bascoma. A jedno-kilowe programiki z dema tak nie za bardzo wystarczają... Co mam zrobić? Może to nie dyskretne, ale nie takie programy krążą po necie skracowane...

Może ktoś mi pomoże... mój mail to kafka85@o2.pl z góry dziękuję i pozdraiwm...
Prawdę powiedziawszy jeszcze nie spotkałem dobrze scrackowanych Bascomów. Dzieje się tak zapewne dlatego, że crackowaniem zajmują się zwykle nie ci którzy tych programów używają, ale ci którzy chcą "dorobić" na boku sprzedając coś co w ich mniemaniu ma pełną wartość użytkową. Wchodząc w posiadanie takiego programu nigdy nie będziesz do końca pewny jego poprawnego działania. Innymi słowy problemy z debugingiem Twojego programu będą mogły być spowodowane nie tylko Twoimi błędami, ale także wadliwym działaniem kompilatora. Z doświadczenia wiem, że frustracja z faktu wadliwego działania napisanego programu rośnie silniej niż proporcjonalnie wraz ze wzrostem długości kodu wynikowego.
Skoro jesteś początkującym korzystaj z darmowych komplatorów (AVR Studio-Atmel, GCC itp.), a Bascoma (lub PonyProg) wykorzystuj jedynie do wprowadzania kodu do procesora (nie ma ograniczeń). Wbrew pozorom darmowe oprogramowanie nie jest wcale gorsze od Bascoma. Wymaga jedynie opanowania dostępnych w nim narzędzi.
A tak przy okazji: Czy ktoś widział dobrze scrackowane Bascomy ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ScauT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ScauT » 6 maja 2003, o 12:53

A tak przy okazji: Czy ktoś widział dobrze scrackowane Bascomy ?
Szczerze mowiac, NIE.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 12 maja 2003, o 10:09

I po co te wszystkie zabiegi? Najlepszy P4 z możliwych, dobry łamacz haseł do zip-a i jakieś pół roku nieprzerwanej pracy komputera :P :P

JAM
-
-

Postautor: JAM » 12 maja 2003, o 10:31

I po co te wszystkie zabiegi? Najlepszy P4 z możliwych, dobry łamacz haseł do zip-a i jakieś pół roku nieprzerwanej pracy komputera :P :P
Pomysł dobry, ale nie do końca. Bascom AVR posiada jeszcze jedno zabezpieczenie dość lakonicznie opisane:"Don't forget to put the license file in the setup location when you download/use the complete package".
W tym miejscu zaczynają się prawdziwe schody.
Byłbym ogromnie wdzięczny za adres do P4. Czasem muszę poświęcić trochę czasu aby uzyskać dostęp do cenników zabezpieczonych w ten sposób.

arek
-
-

Bascom

Postautor: arek » 14 maja 2003, o 19:21

Mam Bascomna '51 2.0.8.0 pełna wersje przegraną na cd
oddam za darmo dla dobra nauki :)
arek156@op.pl

JAM
-
-

Re: Bascom

Postautor: JAM » 15 maja 2003, o 10:17

Mam Bascomna '51 2.0.8.0 pełna wersje przegraną na cd
oddam za darmo dla dobra nauki :)
arek156@op.pl
Biorę !!!
Ażeby nie było wątpliwości, że zajmuję się nauką to podaję link do mojej strony internetowej w moim miejscu pracy http://malina.ichf.edu.pl/zd-5/michalski/Jam.htm.
Uprzejmie proszę o przesłanie programu na mój adres e-mailowy: Jacek@ichf.edu.pl
Program ten będzie z całą pewnością wykorzystany. Nawet jeśli ja go nie użyję w tej chwili to skorzystają z niego moi koledzy lub studenci (doktoranci).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 15 maja 2003, o 10:56

Byłbym ogromnie wdzięczny za adres do P4.
P4 to skrót od Pentuim 4! Niestety... :P

JAM
-
-

Postautor: JAM » 15 maja 2003, o 11:52

P4 to skrót od Pentuim 4! Niestety... :P
Przepraszam, że nie załapałem. Cóż, starość nie radość. Inna sprawa, że naprzewalałem się tych pudeł.
Pozdrawiam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”