Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

programowanie mikroprocesorów

Atos
-
-
programowanie mikroprocesorów

Postautor: Atos » 6 maja 2003, o 20:13

jak i w czym mogę się nauczyć programowania mikroprocesorów? jaki program uważacie za najlepszy ,a jakby co to gdzie mogę go znaleść i skąd się go nauczyć? :?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 7 maja 2003, o 21:31

Jaki jest najlepszy? Niestety nie można wyłonić lidera. Jedni są bardziej za BASCOM, inni za C, a inni jeszcze prefeują asembler.
Proponuję zacząć tak: BASCOM, potem C a na końcu asembler. Na końcu tego łańcuszka nauki będziesz mógł sobie powiedzieć "Jestem mistrzu :D"

katarcza
-
-

Postautor: katarcza » 11 maja 2003, o 00:11

Moim zdaniem nalezy zacząć od asemblera. Jest on najtrudniejszy a raczej najbardziej pracochłonny ale wymusza na programiście poznanie dokładnej budowy programowanego układu, co bywa bardzo pomocne podczas pracy pod jezykami wyzszego poziomu. zreszta języki wyższego poziomu często nie realizuja niektórych funkcji, okreslmy je niestandardowych, jakie moga realizować mikrokontrolery. W takim wypadku skorzystanie z asemblera jest nieuniknione.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”