Musze zrobic malutki układ do wygrzewania. Chcę zastoswać rezystor o mocy 50W. Niestety nie wiem jakiej rezystancji najlepiej wykorzystać i jakiej mocy zasilacz do tego. Wykonanie coś w stylu tego foto poniżej
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięukład do wygrzewania
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Musisz skorzystać z prawa Ohma (U=IxR) i wzoru na moc (P=UxI=IxIxR) aby obliczyć potrzebny Ci rezystor i zasilacz. Np. rezystor 15 ohm i prąd przez niego płynący 1.83A dadzą moc wydzieloną na rezystorze 50W. Aby to uzyskać musisz dostarczyć napięcia równego 27,3V. Oczywiście to jest tylko przykład. Można rezystory łączyć szeregowo lub równolegle jeśli nie dysponujesz pojedynczym o odpowiedniej mocy i rezystancji. Można więc zastosować zasilacz laboratoryjny o regulowanym wyjściu np. do 30V i wydajności prądowej 2A. Można również zrobić sobie samemu zasilacz, a jego napięcie i prąd będzie wynikało z zastosowanego rezystora.
A ja bym dał grzałkę podłączoną pod 220V. W sprzedaży specjalne grzałki (rezystor z radiatorkiem), wygląd podobny jak na obrazku z zapytaniem. Służą one do podgrzewania szafek sterowniczych z aparaturą elektroniczną, wówczas gdy szafki te montowane są zna zewnątrz. Dzięki temu unika się też skraplania pary wodnej, która jest w powietrzu.
Zam te nagrzewnice ale one służa konkretnie do ogrznia szafy i trzeba do tego dodatkowo higrometr (chyba sie tak nazywa). ale to nie zda egzaminu tymbardziej że będzie to przypietę do urządzenia (woda) przy którym w przypadku przepięcie, przedostania się wysokiego napięcia może szkodzić pozostałą czesć sterującą oraz pomkę. Dlatego potrzbne jest niskie napięcię.