Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOgrzewanie domu pompą ciepła czy gazem?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Dom 210m2 pompa ciepła powietrzna czy gaz ? Co wybraliście ? Tylko te opcje nic innego.
Re: Ogrzewanie domu pompą ciepła czy gazem?
Ja wybrałem pompę mimo że gaz w ulicy. Wyszedłem z założenia, że pompa droższa w zakupie, ale lepsza przy całym ogrzewaniu niskotemperaturowym. Jeżeli są jakiejś grzejniki to gaz bo pompą grzejniki dojrzejesz ale spada sprawność.
Brat mój z kolei ma ogrzewanie gazowe, zdecydował się na piec gazowy z Leroy Merlin. Marki Beretta I z tego co mówił to również jest zadowolony. On nie miał możliwości montażu fotowoltaiki z uwagi na umiejscowienie domu oraz kształt dachu (nie budował nowego domu ale wprowadził się do starego).
Nie brnij w obliczanie oszczędności i zużycia bo tyle ile domów tyle różnych zmiennych a Twój dom to nie laboratorium wiec obliczenia będą szacunkowe.
Jaki wybór podejmiesz będzie dobry bo Twój.
Ogolnie pamiętaj, ze takie wyboru podejmuje się na wiele lat a nie tylko na rok czy dwa.
Brat mój z kolei ma ogrzewanie gazowe, zdecydował się na piec gazowy z Leroy Merlin. Marki Beretta I z tego co mówił to również jest zadowolony. On nie miał możliwości montażu fotowoltaiki z uwagi na umiejscowienie domu oraz kształt dachu (nie budował nowego domu ale wprowadził się do starego).
Nie brnij w obliczanie oszczędności i zużycia bo tyle ile domów tyle różnych zmiennych a Twój dom to nie laboratorium wiec obliczenia będą szacunkowe.
Jaki wybór podejmiesz będzie dobry bo Twój.
Ogolnie pamiętaj, ze takie wyboru podejmuje się na wiele lat a nie tylko na rok czy dwa.
Re: Ogrzewanie domu pompą ciepła czy gazem?
W obecnej sytuacji ogrzewanie gazem może niestety wychodzić trochę drogo