System modułowy z komunikacją po RS 4xx
Witam serdecznie.
Mam zamiar poskładać trochę skomplikowany system domowej automatyki w oparciu o magistralę RS. Będzie to kilka (kilkanaście) urządzeń orartych na Atmelach oprogramowanych w Bascomie.
Główne założenie:
Każde urządzenie będzie mogło nawiązać kontakt z innym.
W związku z tym jak tym urządzeniom przypisać unikalne adresy?
W jaki sposób rozwiązywać problemy komunikacyjne (np. zajętość urządzenia).
W drukarce jest np. linia busy. Jak uzyskać podobne rozwiązanie w urządzeniach komunikujących się po RS?
Jak obsługiwać potwierdzenia poprawności przesyłu?
Proszę wszystkich którzy mają te wiadomości w jednym paluszku o kontakt. Proszę o wszelkie informacje, również wskazanie literatury, która zorwiązałaby moje wątpliwości.
Zależy mi na kantaktach z RS-owcami praktykami z doświadczeniem.
Nie mam dużego doświadczenia w obsłudze RS-ów, proszę o wyrozumiałość.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Mariusz Ciszewski
elemid@wp.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSystem modułowy z komunikacją po RS 4xx
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Sam mam obecnie podobne zagadnienie do rozwiązania. Z tego co się zdażyłem zorientować do do połączenia wielu urządzeń nadaje się RS485. Umozliwia on bowiem równoczesne nadawanie i odbiór przez wiele urządzen. Co do formatu przesyłanej wiad. to jest taki sam jak dla podstawowego RS232. O adresowanie musisz już zadbac sam.