Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

System modułowy z komunikacją po RS 4xx

Mariusz Ciszewski
System modułowy z komunikacj± po RS 4xx

Postautor: Mariusz Ciszewski » 8 maja 2003, o 10:57

System modułowy z komunikacją po RS 4xx

Witam serdecznie.

Mam zamiar poskładać trochę skomplikowany system domowej automatyki w oparciu o magistralę RS. Będzie to kilka (kilkanaście) urządzeń orartych na Atmelach oprogramowanych w Bascomie.

Główne założenie:
Każde urządzenie będzie mogło nawiązać kontakt z innym.

W związku z tym jak tym urządzeniom przypisać unikalne adresy?
W jaki sposób rozwiązywać problemy komunikacyjne (np. zajętość urządzenia).

W drukarce jest np. linia busy. Jak uzyskać podobne rozwiązanie w urządzeniach komunikujących się po RS?

Jak obsługiwać potwierdzenia poprawności przesyłu?

Proszę wszystkich którzy mają te wiadomości w jednym paluszku o kontakt. Proszę o wszelkie informacje, również wskazanie literatury, która zorwiązałaby moje wątpliwości.

Zależy mi na kantaktach z RS-owcami praktykami z doświadczeniem.

Nie mam dużego doświadczenia w obsłudze RS-ów, proszę o wyrozumiałość.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Mariusz Ciszewski
elemid@wp.pl

katarcza
-
-

Postautor: katarcza » 11 maja 2003, o 00:08

Sam mam obecnie podobne zagadnienie do rozwiązania. Z tego co się zdażyłem zorientować do do połączenia wielu urządzeń nadaje się RS485. Umozliwia on bowiem równoczesne nadawanie i odbiór przez wiele urządzen. Co do formatu przesyłanej wiad. to jest taki sam jak dla podstawowego RS232. O adresowanie musisz już zadbac sam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”