Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSilniki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Bezwzględnie nap stałe w granicach 5V, silnik oczywiście bezszczotkowy. Musi się dać skonfigurowac tak aby przesunięcie osi od pozycji noralnej było funkcją napięcia (oczywiście najlepiej liniową). Standardowo montuje tam ogranicznik rychu (mechaniczny). wymagany zakres kata to około 15 stopni, ale może byc też więcej
Witam.
Uważam, że w powinieneś zastanowić się nad zastosowaniem układu serwo lub łącza selsynowego. W tym drugim przypadku kąt obrotu jest funkcją kąta zadajnika. Wracając do silników DC ( konstrukcja jest nieistotna) to funkcją napięcia jest moment i prędkość obrotowa.Są to funkcje nieliniowe. Jednym z możliwych rozwiązań jest zastosowanie motoreduktora, uzbrojonego w czujnik położenia. W tym przypadku kąt będzie funkcją czasu. Dość bogatą ofertę ma firma "disco TECH".
Uważam, że w powinieneś zastanowić się nad zastosowaniem układu serwo lub łącza selsynowego. W tym drugim przypadku kąt obrotu jest funkcją kąta zadajnika. Wracając do silników DC ( konstrukcja jest nieistotna) to funkcją napięcia jest moment i prędkość obrotowa.Są to funkcje nieliniowe. Jednym z możliwych rozwiązań jest zastosowanie motoreduktora, uzbrojonego w czujnik położenia. W tym przypadku kąt będzie funkcją czasu. Dość bogatą ofertę ma firma "disco TECH".
Prawie masz rację. Istnieją silniki DC (np. firmy nippon) które realizują w odpowiedniej konfiguracji liniową funkcję kata do nap. podanego na odpowiednie uzw. Kąt jest oczywiście ograniczony, wadą ich jest to że są trudno dostepne w polsce więc szukam jakiś innych. Co do selyn to odpada ponieważ układ ma być sterowany napięciowo, a nie mechanicznie. Do tego musi to być jeszcze dość szybkie.
Witam.
Z Twoich ostatnich informacji wynika, że do realizacji projektu potrzebujesz magnetoelektrycznego siłownika kątowego i takie słowa kluczowe wpisz w wyszukiwarce. Posiadam oferty kilku firm,ale żadna z nich nie oferuje siłowników tego typu. Dostępne są jedynie siłowniki liniowe produkcji Phoenix Mecano i Minigardi Magnetic. Sprawdź ich strony.
Z Twoich ostatnich informacji wynika, że do realizacji projektu potrzebujesz magnetoelektrycznego siłownika kątowego i takie słowa kluczowe wpisz w wyszukiwarce. Posiadam oferty kilku firm,ale żadna z nich nie oferuje siłowników tego typu. Dostępne są jedynie siłowniki liniowe produkcji Phoenix Mecano i Minigardi Magnetic. Sprawdź ich strony.
Witam.
Jest to ostatni post tego typu, gdyż nie chcę zaśmiecać FORUM i wypisywać treści: " Jak się dowiesz to mi powiesz".
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
" Wiem,że nic nie wiem, ale są tacy, co i tego nie wiedzą"
Mariusz.
Podałem tobie poprawną nazwę poszukiwanych elementów automatyki i namiary na producentów, których wyroby są dostępne w Polsce. Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy silnikiem a siłownikiem to twoja sprawa. Dla mnie są to dwa elementy różniące się wykonaniem, zasadą działania i całkowicie odmiennym sterowaniem.Podziel się informacjami istotnymi a nie procedurą przeszukiwania zasobów internetowych. to raczej wszyscy znaja, chyba że dla Ciebie to nowość.
Jest to ostatni post tego typu, gdyż nie chcę zaśmiecać FORUM i wypisywać treści: " Jak się dowiesz to mi powiesz".
" Wiem,że nic nie wiem, ale są tacy, co i tego nie wiedzą"
Mariusz.