Potrzebuję uzyskać dźwięki z płyty głównej (głośnik PC - speaker) by były odtwarzane w karcie dźwiękowej.
Spytacie po co mi to - otóż zmuszony jestem korzystać z oprogramowania DOSowego, który wydaje dźwieki przez głośnik systemowy płyty. Hałas wokół jest zbyt duży by go usłyszeć.
NIe chcę budowac specjalnych wzmacniaczy skoro karta dźwiekowa może to samo robić z gniazda wej. LINE-IN.
Moje próby połączenia kabelkiem do wej. zakończyły się fiaskiem.
Nie jestem elektronikiem a muszę coś takiego zrobić.
proszęo pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGłośnik systemowy PC a karta dżwiękowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
nie wiem czy jest to w ogole mozliwe, zeby karta przyjmowala dzwieki z glosniczka.....
hmmm teoretycznie jezeli kabelki z glosniczka zarobisz w dzeku i podlaczysz pod line-in to powinno dzialac... a w praktyce to nie wiem, bo nie probowalem. jezeli to sie uda to tylko pod systemem 32-bit (np. win) ew. wtedy jeszcze w oknie dosa. (sprawdz czy line-in jest wlaczone w opcjach nagrywania i czy glosnosc jest odpowiednia oraz czy w ogole glosniczek jest wlaczony - w biosie, windzie - zalezy od plyty i systemu)
hmmm teoretycznie jezeli kabelki z glosniczka zarobisz w dzeku i podlaczysz pod line-in to powinno dzialac... a w praktyce to nie wiem, bo nie probowalem. jezeli to sie uda to tylko pod systemem 32-bit (np. win) ew. wtedy jeszcze w oknie dosa. (sprawdz czy line-in jest wlaczone w opcjach nagrywania i czy glosnosc jest odpowiednia oraz czy w ogole glosniczek jest wlaczony - w biosie, windzie - zalezy od plyty i systemu)
Starsze karty miały też oprócz sterowników pod DOS programik do kontroli ich parametrów przy pracy w DOSie (głośność,przełączanie wejść,przerwania itp) Niestety z nowymi jest różnie. Sprawdź,czy Twoja karta ma taki program i jak ma to ustaw głośność i wejście liniowe do nagrywania (w pracy w DOSie). Po podłączeniu kabelków od głośniczka do wej. liniowego powinno działać. Pozdrawiam.