Witam! Jestem totalnym amatorem jeżeli chodzi o te tematy
Może i temat dla większości bezsensowny, ale chciałbym pilota do głośników zmodyfikować i zamiast zasilania z 3 baterii AAA, podłączyć do niego akumulator, który będę ładować. Czy jest coś takiego w ogóle możliwe?
Czy wtedy dodatkowo trzeba podpiąć taka płytkę i akumulator? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
http://allegro.pl/ladowarka-akumulatoro ... 25036.html
http://allegro.pl/showitem/description/6802099119.html
Załączam zdjęcie płytki pilota
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModyfikacja pilota
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Modyfikacja pilota
Pomysl uzycia akumulatora zamiast bateri nie taki zly Czy sprawdzales jakie jest minimalne napiecie zasilania przy ktorym pilot dziala Trzy baterie to napiecie 4.5V. Akumulator 3.7V Jesli bedzie dzialac z mniejszym napieciem to lepiej dac trzy nimh Sa dokladnie w takiej samej obudowie I nic nie trzeba przerabiac
Btw Mam nadzieje ze to jest krypto reklama do aukcji
Btw Mam nadzieje ze to jest krypto reklama do aukcji
Oczywiście ze to nie jest kryptoreklama do aukcji
Jak mam sprawdzić czy z mniejszym napięciem będzie działać pilot? Chyba nie mam żadnego akumulatora żeby podłączyć i sprawdzić..
I nie wiem czy dobrze zostałem zrozumiany, bo mój zamysł był taki, że akumulator na stałe podłączony do płytki pilota i do dodatkowej płytki ładowania, która też by była w pilocie i żebym mógł po prostu ten akumulatorek ładować przez kabel micro USB bez konieczności wyhmowania go, gdy się rozladuje
Jak mam sprawdzić czy z mniejszym napięciem będzie działać pilot? Chyba nie mam żadnego akumulatora żeby podłączyć i sprawdzić..
I nie wiem czy dobrze zostałem zrozumiany, bo mój zamysł był taki, że akumulator na stałe podłączony do płytki pilota i do dodatkowej płytki ładowania, która też by była w pilocie i żebym mógł po prostu ten akumulatorek ładować przez kabel micro USB bez konieczności wyhmowania go, gdy się rozladuje
USB to zrodlo zasilania 5V Proponowana przez Ciebie ladowarka laduje akumulator do 4.2V (napiecie max), napiecie to w czasie pracy spada do 3.7V. Akumulator Li-ion ma specyficzne warunki pracy. Uzywany nie odpowiednio bywa niebezpieczny dlatego propozycja uzycia akumulatorkow nimh (3x1.2=3.6V) Jesli masz miernik to sprobuj znalesc czesciowo rozladowane baterie (1.5V) do 1.2V I nimi zasilic pilota. Mozesz tez dac diode szeregowo z bateriami. Spadek napiecia na diodzie (0.7V) o tyle zmniejszy napiecie
Dobra, rozumiem. Czyli ta wizja z pilotem, który można naładować, raczej odpada? po prostu mogę zastosować akumulatorki nimh, które po rozladowaniu muszę wyjąć z pilota i naładować? (Oczywiście jeżeli z tak niższym napięciem będzie działał pilot)