Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZabezpieczenie narożników ścian w mieszkaniu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Chcemy w mieszkaniu położyć gładź gipsową. W jaki sposób zabezpieczyć narożniki ścian, aby nie stanowiły punktów newralgicznych, które łatwo uszkodzić np krzesłem czy innym przenoszonym przedmiotem. Użyć jakiejś twardszej gładzi?
- AndrzejWielicki
- -
- Kontaktowanie:
Re: Zabezpieczenie narożników ścian w mieszkaniu
Lepszą pomoc byś uzyskał na forum budowlanym np muratora, tu ten temat będzie tygodniami wisiał bez odpowiedzi.
Może i tak - ja odpowiedzieć mogę, że mój facet kładł takie specjalne metalowe listwy, które później zagipsowywał. Swoją drogą tak się to chyba robi
Tak, na muratorze już się pojawiały takie odpowiedzi. Ale jako osoba znająca się na rzeczy, odpowiem i tutaj. Do zabezpieczenia narożnika, stosuje się narożniki aluminiowe (tam, gdzie znajdują się 90stopniowe kąty) lub taśmę narożnikową z wkładką metalową. Po zamontowaniu, zaszpachlowaniu materiał staje się niewidoczny. Natomiast doskonale chroni narożniki. Tutaj siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/buduj-z-nami/jak-zabezpieczyc-narozniki-scian-z-plyt-g-k masz jak coś linka - znajdziesz tam trochę więcej informacji na ten temat.
-
- -
chyba koleżance właśnie o coś takiego chodziło
-
- -
- Kontaktowanie:
To czego potrzebujesz to listwy pod tynkowe na narożniki. Później szpachla i malowanie.
O, właśnie tak to się nazywałoTo czego potrzebujesz to listwy pod tynkowe na narożniki. Później szpachla i malowanie.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2021, o 08:51 przez Tuśka99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
Warto jeszcze założyć jakieś listewki wykończeniewe, ponieważ takie rogi zawsze się brudzą.
Są specjalne siatki wklejane w tynk ale metale listwy wewnątrz będą trwalsze.