Nabyłem telewizor 32"LED firmy MANTA. Chcę do niego podłaczyć zewnętrzne kolumny głośnikowe od wieży PANASONIK. Mam z tym kłopoty bo TV nie posiada oddzielnego wyjścia. Ma tylko wyjście na słuchawki. Proszę o poradę jak poprawnie je podłączyć by nie uszkodzić TV.
Serdeczne dzięki za pomoc.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięnowe glośniki dla manty
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Re: nowe glośniki dla manty
 Czy chcesz podlaczyc tylko kolumny do TV czy wzmacniach oraz kolumny? Podaj wiecej informacji
 Czy chcesz podlaczyc tylko kolumny do TV czy wzmacniach oraz kolumny? Podaj wiecej informacji Re: nowe glośniki dla manty
Chcę podłaczyć tylko kolumny głośnikowe o ile to będzie mozliwe. Tlewizor to LED3204 MANTA.
			- Jacek Bogusz
- - 
- Kontaktowanie:
To zdanie zaczerpnąłem z dokumentacji TV: "Gniazda wejściowe/wyjściowe: 3x HDMI, USB, SCART, CI, RF in, Mini AV in, Mini YPbPr, Audio input R,L. VGA, PC AUDIO in, Słuchawkowe" (http://www.manta.com.pl/pl/led3204c). Nie ma tu ani słowa o możliwości podłączenia głośników bezpośrednio do telewizora - trzeba posiłkować się wzmacniaczem.
Czy w takiej sytuacji można wykorzystać  gniazdo słuchawkowe do podłączenia dodatkowych głośników z wykorzystaniem wzmacniacza.
			- mariusz1988
- - 
Można wykorzystać gniazdo słuchawkowe jako wyjście audio z telewizora i nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań ( najprościej kupić zestaw audio taki jak do komputera 2.1 albo zwykły 2.0 i zrobione). PowodzeniaCzy w takiej sytuacji można wykorzystać gniazdo słuchawkowe do podłączenia dodatkowych głośników z wykorzystaniem wzmacniacza.
- Jacek Bogusz
- - 
- Kontaktowanie:
Sygnał audio w "czystej", analogowej postaci powinien też być dostępny na złączu SCART (https://pl.wikipedia.org/wiki/SCART). Wydaje mi się, że lepiej wziąć go stamtąd, niż ze złącza słuchawkowego, ponieważ będziesz miał tylko jedną regulację siły głosu, a nie dwie (i nigdy nie wiadomo, jak która jest ustawiona  ).
).
			 ).
).Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości