Nabyłem telewizor 32"LED firmy MANTA. Chcę do niego podłaczyć zewnętrzne kolumny głośnikowe od wieży PANASONIK. Mam z tym kłopoty bo TV nie posiada oddzielnego wyjścia. Ma tylko wyjście na słuchawki. Proszę o poradę jak poprawnie je podłączyć by nie uszkodzić TV.
Serdeczne dzięki za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięnowe glośniki dla manty
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Re: nowe glośniki dla manty
Podaj model telewizora Czy chcesz podlaczyc tylko kolumny do TV czy wzmacniach oraz kolumny? Podaj wiecej informacji
Chcę podłaczyć tylko kolumny głośnikowe o ile to będzie mozliwe. Tlewizor to LED3204 MANTA.
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
To zdanie zaczerpnąłem z dokumentacji TV: "Gniazda wejściowe/wyjściowe: 3x HDMI, USB, SCART, CI, RF in, Mini AV in, Mini YPbPr, Audio input R,L. VGA, PC AUDIO in, Słuchawkowe" (http://www.manta.com.pl/pl/led3204c). Nie ma tu ani słowa o możliwości podłączenia głośników bezpośrednio do telewizora - trzeba posiłkować się wzmacniaczem.
Czy w takiej sytuacji można wykorzystać gniazdo słuchawkowe do podłączenia dodatkowych głośników z wykorzystaniem wzmacniacza.
- mariusz1988
- -
Można wykorzystać gniazdo słuchawkowe jako wyjście audio z telewizora i nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań ( najprościej kupić zestaw audio taki jak do komputera 2.1 albo zwykły 2.0 i zrobione). PowodzeniaCzy w takiej sytuacji można wykorzystać gniazdo słuchawkowe do podłączenia dodatkowych głośników z wykorzystaniem wzmacniacza.
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Sygnał audio w "czystej", analogowej postaci powinien też być dostępny na złączu SCART (https://pl.wikipedia.org/wiki/SCART). Wydaje mi się, że lepiej wziąć go stamtąd, niż ze złącza słuchawkowego, ponieważ będziesz miał tylko jedną regulację siły głosu, a nie dwie (i nigdy nie wiadomo, jak która jest ustawiona ).