Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ekspres kawowy Zelmer uszkodzona nakrętka + przekaźnik

Awatar użytkownika
Flashback86
-
-
Ekspres kawowy Zelmer uszkodzona nakrętka + przekaźnik

Postautor: Flashback86 » 8 maja 2016, o 21:57

Dobry wieczór.

To jest mój pierwszy post na tym forum. Mam na imię Piotrek i jestem z Łodzi. Zapalony majsterkowicz :twisted: Lubię polskie kino do 1989r. oraz architekturę powojenną. Tyle pokrótce o mnie...

Wczoraj uszkodzeniu uległ ekspres do kawy Zelmer Supremo 13z013 - pięć lat intensywnego użytkowania. Foto ukazuje tę usterkę:

Obrazek

Podczas pracy ekspresu zniszczeniu uległa nakrętka przy elektrozaworze. Spowodowało to zalanie urządzenia od środka. Elektronika nie ucierpiała. Jest ona nietypowa, ponieważ "trzyma" wężyk doprowadzający wodę z termobloku. Ten wężyk zablokowany jest w nakrętce po przez wsunięty w nakrętkę drucik/klin w kształcie litery 'U'. Na foto widać całą, wkręconą nakrętkę z drugiej strony elektrozaworu. I tu mam do Was pytanie. Jak fachowo może nazywać się taka nakrętka? Czy można ją kupić? A może jest możliwość zastosowania czegoś innego?
Kolejna sprawa to przekaźnik na płytce. Kończy swój żywot. Bok jego obudowy jest... stopiony. Widać to na foto. Wymiana bardzo wskazana.

Obrazek

Jaki przekaźnik mogę zamontować w miejsce zużytego? Ważne żeby był dużo bardziej wytrzymały.

Będę zobowiązany za wszelkie porady i wskazówki. Dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Kontaktowanie:

Re: Ekspres kawowy Zelmer uszkodzona nakrętka + przekaźnik

Postautor: Jacek Bogusz » 8 maja 2016, o 22:47

W sprawie tej nakrętki, elektrozaworu (też nie wiem jak to nazwać) może warto zwrócić się do serwisu fabrycznego lub do producenta? Raczej trudno będzie Ci coś dopasować... A przekaźnik trzeba wybrać taki, żeby pasował ;). To znaczy, po pierwsze go wylutować, zmierzyć i sprawdzić, jak ma rozmieszczone wyprowadzenia. A po drugie, wybrać coś np. z przebogatej oferty TME, które masz pod bokiem. Jeśli nie podajesz wymiarów przekaźnika i rozmieszczenia wyprowadzeń, to trudno jest coś ci doradzić...

Awatar użytkownika
Flashback86
-
-

Postautor: Flashback86 » 9 maja 2016, o 09:22

Jacek Bogusz dzięki za odpowiedź. Zelmer ma to do siebie, że po roku, dwóch przestają udostępniać części zamienne. Ekspres jest z 2011. W 2013 dzwonilem z zapytaniem czy jest dostępna silikonowa końcówka do spieniacza lub uszczelka do sitka głowicy. Pani powiedziała, że już nie produkują części zamiennych do tego modelu. Co do przekaźnika to jak będę w domu sprawdzę jego wymiary.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek Bogusz » 9 maja 2016, o 09:39

Z jednej strony pewnie jest tak, że do tego modelu już nie, ale z drugiej - pewnie dają te same lub podobne części do innych. Niestety, nawet nie bardzo mam kogo zapytać. Wielu moich znajomych, którzy byli serwisantami sprzętu AGD już nimi nie są, bo skończyło się zapotrzebowanie na ich usługi. Niektórzy mówią, że przyszły takie czasu, w których sprzęt się wyrzuca, a nie naprawia... Pewnie mają sporo racji, chociaż przecież nie każdego na to stać.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 9 maja 2016, o 10:23

Przekaźnik dobierz na podstawie danych z karty http://www.songchuan.com/db/pictures/Ad ... 287145.pdf
a co do części zamiennych to przeszukaj te bazę - moze byc pomocna https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-e ... 15921.html

Awatar użytkownika
Flashback86
-
-

Postautor: Flashback86 » 9 maja 2016, o 22:45

Wojtek dzięki za pomoc. Ta nakrętka to złączka elektrozaworu https://north.pl/karta/zlacze---zlaczka ... -2570.html Już zamówiłem. Co do tego przekaźnika to tutaj moje umiejętności kończą się. Nie wiem jak mogę dobrać tą pierdółkę na podstawie tej karty. Zapewne wynika to z braku wiedzy budowy przekaźników...

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 10 maja 2016, o 05:25

Najważniejsze parametry tego przekaźnika to napięcie cewki 12VDC, obciążalność styków 7A przy 250VAC, styki normalnie otwarte, pojedyncze no i co bardzo istotne aby rozstaw pinów pasował i tu musisz porównywać z rysunkiem "Outline Dimensions" (dla wymiarów zewnętrznych ale to nie powinno być w pewnych granicach krytyczne) i rysunkiem "PC Board Layout" (dla rozstawu pinów i tu musi się zgadzać)
Nie szukałem długo ale to co mi sie udało znaleźć to http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... =yUhh44P8e (ale czas oczekiwania długi) no jest dwupozycyjny ale to akurat nie powinno tu przeszkadzać.
----------------edit----------------
ten Ci powinien pasować - sprawdź http://www.tme.eu/pl/Document/bf11c51f8 ... b/RM50.pdf do kupienia tu http://www.tme.eu/pl/details/rm50-z-12/ ... 1-85-1012/

Awatar użytkownika
Flashback86
-
-

Postautor: Flashback86 » 11 maja 2016, o 09:12

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 11 maja 2016, o 10:25

no i ok o taki chodzi :)

Awatar użytkownika
Flashback86
-
-

Postautor: Flashback86 » 14 cze 2016, o 23:48

Wreszcie znalazłem czas na zamontowanie ekspresu. Części pasują. Zelmer działa jak nowy. Wszystkim dziękuje za pomoc. Stawiam kawę!
Jeden sprzęt naprawiony. Za to kolejny szwankuje... :( Opiszę usterkę za dnia w nowym temacie. Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”