Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z gniazdem zasilającym w dekoderze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Jestem tu pierwszy raz , jako nowy użytkownik. Witam wszystkich . Zaczynam się uczyć od podstaw elektroniki analogowej jak i cyfrowej. Po trochu tu i tam... Mam dekoder cyfrowy, który po podłaczeniu zasilania nie działa. Zasilanie do tego dekodera to 5V. Osoba nie znająca się na tym, zasilała ten dekoder zasilaczem 9V, z tego powodu ze zgubiła zasilacz oryginalny do tego dekodera. Po rozebraniu dekodera i wyjęciu płytki głównej , wina jest w "przepaleniu" gniazda zasilającego na płytce głównej. Są 4 luty przy gniezdzie zasilającym . Przy trzech lutach jak sprawdzam miernikiem ciągłość trwania sygnału jest ok, ale przy czwartym brak ciągłości sygnału( brak dzwięku). Nie wiem czy dobrze rozumuję, w tym wypadku wymiana gniazda zasilającego na nowy? I tu mam problem z odlutowaniem tego gniazda.. Podaję zdjęcia z przodu i z tyłu płytki głównej. Tam po lutach próbuję lutownicą roztopić lut i wyjąc gniazdo. Ale za cholerę nie chce wyjść.. Czy jest możliwość wylutowania tego gniazda, bez uszkodzenie płytki ? Po podłaczeniu zasilania wczesniej dioda nie świeci. Kondensatory są ok. więc tu nie ma co wymieniać. Wina jest w podaniu zbyt dużego napięcia zasilającego wczesniej, co spowodowało spalenie się jakieś częsci na płytce głównej. Zasilacz przerobiłem na 5V. Więc teraz zasilacz jest ok
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, o 14:44 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z gniazdem zasilającym w dokoderze
Dekoder do kosza. 9V zniszczyło wszystkie układy zasilane z 5V, naprawa nieopłacalna. Do do wylutowania gniazda, to się da gorącym powietrzem.
Re: Problem z gniazdem zasilającym w dokoderze
Dzięki za odpowiedz. Więc zwykłą lutownicą transformatorową, którą posiadam nie za bardzo się da wylutować te gniazdo bez problemu....?Dekoder do kosza. 9V zniszczyło wszystkie układy zasilane z 5V, naprawa nieopłacalna. Do do wylutowania gniazda, to się da gorącym powietrzem.
Re: Problem z gniazdem zasilającym w dekoderze
Lutownica transformatorowa to jest dobra do prac domowych (lampki choinkowe, kabelek do lampki) a nie do precyzyjnych prac.