Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięustawienie pełnego zakresu potencjometru
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jestem nowym użytkownikiem tego forum jeśli w złym miejscu umieściłem się proszę o przeniesienie i pomoc .Nie chce by mnie ktoś źle zrozumiał.Było by zbyt dużo pisania i opisywania .Umieściłem na YOUTUBE filmik nt. sterowania elektrozaworu 12V przyciskiem nożnym Nie jestem elektronikiem ,do tego celu zakupiłem płytkę przekaźnika czasowego 12s ale to dla mnie jest za dużo.Potrzebny mi jest czas max do 5 jak wykorzysta cały obrót potencjometru do ustawienia.Proszę o pomoc o ile ktoś mi może pomóc WESOŁYCH ŚWIĄT
Re: ustawienie pełnego zakresu potencjometru
Prawdopodobnie w przekaźniku czasowym jest generator RC, może i dzielniki. Trzeba zmodyfikować wartość RC. Może też byc mikrokontroler, jeśli z zewnętrznym generatorem to trzeba zmienić jego częstotliwość (kwarc albo RC). Jeśli mikrokontroler pracuje na wewnętrznym RC to zmiana programu. Więcej nie da sie podać bez obejrzenia wnętrza przekaźnika.
Jak byś spytał jak kisić kapustę albo ogórki to ci powiem gdzie robisz błąd.Płytkę tego układu można zobaczyć na allegro wył 12s z impulsem to układ na jednej kości n555 czy coś takiego zmieniłem już jeden kondensator taki mały ale to nic nie dało chyba ze jeszcze o połowę wartość potencjometru.Jak się zjara to tylko 38 płn mam drugi układ
1. Chcesz aby Ci pomóc i ja mam szukać po necie jakiejś płytki? Zgadywać co kupiłeś? Niestety czarodziejska kula mi się zepuła.Jak byś spytał jak kisić kapustę albo ogórki to ci powiem gdzie robisz błąd.Płytkę tego układu można zobaczyć na allegro (...)
2. Nic wcześnie nie pisałeś o NE555.
3. Odpowiedź na swoje pytane znajdziesz w internecie (nota katalogowa NE555).
dzięki ze się choć ty odezwałeś spróbuje wymienić potencjometr na mniejszą wartość
Możesz być wściekły dobra czas jest czasem czyli zależnym od pojemności kondensatora nie pozostaje mi nic innego jak zmienić wartość potencjometru by działał na większej przestrzeni tak wywnioskowałem po przeczytaniu informacji i wykresu/Jeszcze raz dzięki za uwagę.WESOŁYCH ŚWIĄT