Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCo wybrac zamiast windows?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ogólnie mam takiego wqrfa na 8.1 że zamierzam wrócić do 7ki... 10 miała byc ratunkiem ale...skoro mówisz że layout niewiele się zmieni to już sam nie wiem...
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Co wybrac zamiast windows?
Z 8.1 pracuje się całkiem przyjemnie, ale na laptopie z ekranem dotykowym. Te tzw. "gesty" są całkiem wygodne w użyciu, umożliwiają szybkie zamykanie, otwieranie, powiększanie i obracanie obiektów. Jednak mimo tej "wygody" do wielu czynności i tak trzeba sięgnąć po mysz lub coś podobnego. Piekielnie trudne jest np. trafienie kursorem w konkretne miejsce w edytorze. Mnie też razi ten upaprany łapą ekran . Czy nie mógłby być matowy? Ale to już pretensję do producenta komputera. Dlatego na tym komputerze jest zainstalowany tylko edytor (tekstowy i oraz do pisania programów), terminal do testowania transmisji. Komputera używam głównie przy jakiejś nieskomplikowanej pracy z dala od warsztatu lub po prostu do zajrzenia na www lub do poczty.
Mam też 8.1 na komputerze stacjonarnym ze zwykłą myszką i to faktycznie porażka. Irytuje mnie też to, że wszystkie komputery mają problem z komunikacją przez Wi-Fi (wszystkie wbudowane chipy Atheros). Na strony trzeba wchodzić po 2x, żeby wyświetliły się poprawnie. A pod 7, mimo tego samego sprzętu, nie ma żadnych kłopotów. Co ja się z tym namęczyłem! Zmiany sterowników, ustawień, nawet zmieniłem router na inny model. Niby jest lepiej, ale nadal są problemy. I tylko przez Wi-Fi.
Podsumowując - wydaje mi się, że MS za bardzo wybiegł w przyszłość i sprzęt oraz użytkownicy jeszcze chyba trochę nie nadążają. I nie chodzi tu bynajmniej o sterowniki, ale o nasze nawyki oraz brak "dotyku" chyba w większości komputerów osobistych.
Mam też 8.1 na komputerze stacjonarnym ze zwykłą myszką i to faktycznie porażka. Irytuje mnie też to, że wszystkie komputery mają problem z komunikacją przez Wi-Fi (wszystkie wbudowane chipy Atheros). Na strony trzeba wchodzić po 2x, żeby wyświetliły się poprawnie. A pod 7, mimo tego samego sprzętu, nie ma żadnych kłopotów. Co ja się z tym namęczyłem! Zmiany sterowników, ustawień, nawet zmieniłem router na inny model. Niby jest lepiej, ale nadal są problemy. I tylko przez Wi-Fi.
Podsumowując - wydaje mi się, że MS za bardzo wybiegł w przyszłość i sprzęt oraz użytkownicy jeszcze chyba trochę nie nadążają. I nie chodzi tu bynajmniej o sterowniki, ale o nasze nawyki oraz brak "dotyku" chyba w większości komputerów osobistych.
-
- -
A jak wygladaja wymagania sprzetowe do win 10.
Czy przykladowo dwurdzeniowy 2x1m6 GHz i 3 GB ramu podołają??
http://michalgorny.blogspot.com
-
- -
Czy ktoś z Was posiada już Windowsa 10? Jak wrażenia? Zastanawiam się czy warto aktualizować wersję, którą posiadam.
Mam Technical Preview. Dużych różnic nie zauważyłem. Wróciło menu startowe, chociaż i tak wciśnięto kilka kafelków. Na dole przy pasku można zobaczyć podglądy otwartych programów. Tak więc wizualnie się specjalnie nie różni.W lipcu będzie Windows 10 hehe wiem że to nie alternatywa bo w końcu to dalej Windows ale może warto potestować i zobaczyć czy jest całkiem inny od 8ki.