Witam, jako że jestem słaby w temacie potrzebuje pomocy przy prostym schemacie, ktory za pewne dla większości tu bedzie bułka z masłem. Chodzi mi o układ w którym wraz ze wzrostem oporu bedzie rosło napięcie.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsty układ.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Re: Prosty układ.
Przecież na rezystorze w obwodzie odkłada się napięcie proporcjonalne do rezystancji. Masz gotowca z podstawowego prawa Ohma.
Napisz coś więcej - o jakie napięcie chodzi, do czego to chcesz wykorzystać.
Napisz coś więcej - o jakie napięcie chodzi, do czego to chcesz wykorzystać.
Może źle to napisałem, chodzi mi o wykorzystanie fototranzystora, wraz z padajacym światłem rośnie jego opór. I chodzi o to zeby np wraz z tym jak pada na fotorezystor wiecej światła np zarowkami świeciła jaśniej . Im ciemnej tym przykladowa żarówki świeci słabiej.
A do czego ma służyć ten układ ? (Jesteś spawaczem ?)
Nie, nie jestem ale juz sam doszedłem jak to zrobic zeby miało ręce i nogi. Na "sucho" wydawało sie to trudne ale po podłączeniu i krótkim pobawieniu wyjaśniło sie wszystko.
Dzięki
Dzięki