Witam,
mamy gotowe ramie robota ksr10: http://forum.conrad.pl/showthread.php?4 ... man-KSR-10
Pytanie brzmi: czy mozliwe jest podlaczenie i uruchomienie ramienia na nowej plytce z procesorem atmega8? Chodzi o to aby mozna bylo programowac jego dzialanie oraz mozliwie latwo podlaczyc ramie do komputera za pomoca usbASP.
jestem poczatkujacym konstruktorem elektronikiem, pewnie dla was bedzie to banalne pytanie:)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8
Przepraszam za pisownię, pisałem z tableta....
Ze zdjec wynika ze sterowanie jest na zasadzie przyciskow wlacz/wylacz. Do takiego sterowania mozesz wykorzystac prawie kazdy procesor wlacznie z atmega8 plus driver Do sterowania z komputera mozesz wykorzystac przejsciowke USB to RS232
To jest zabawka dla dzieci, ale jak chcesz się pobawić w elektronikę, to ja nie widzę żadnych problemów. (Myślę że program nie będzie aż taki trudny do zrobienia, ale ja nie posiadam narzędzi do programowania ATmega8 co najwyżej 168 albo 32)
Już piszę o co chodzi. Planuje zrobić takie ramię na pracę zaliczeniową. Samą mechanikę z silnikami bym zostawił ale podpiąłby inna płytkę i oprogramował jeszcze raz.
A jeśli silniki działałyby tylko na zasadzie włącz/wyłącz? Miałoby to ewentualnie sens? Podłączyłbym na płytce mikrostyki odpowiedzialne za sterowanie silnikami w obu kierunkach. Możliwie, że podłączyłbym moduł bluetooth, powiedzy BTM, do zdalnego sterowania. Takie rozwiązanie ma sens?
Jeśli chodzi o procesor, może to być zarówno ATmega8 jak i 32 lub 168 Ważne aby był z rodziny AVR.
I jeszcze jedno pytanie: czy opłaca się zmienić silniki prądu stałego DC na silniki krokowe??
A jeśli silniki działałyby tylko na zasadzie włącz/wyłącz? Miałoby to ewentualnie sens? Podłączyłbym na płytce mikrostyki odpowiedzialne za sterowanie silnikami w obu kierunkach. Możliwie, że podłączyłbym moduł bluetooth, powiedzy BTM, do zdalnego sterowania. Takie rozwiązanie ma sens?
Jeśli chodzi o procesor, może to być zarówno ATmega8 jak i 32 lub 168 Ważne aby był z rodziny AVR.
I jeszcze jedno pytanie: czy opłaca się zmienić silniki prądu stałego DC na silniki krokowe??
Jak dla mnie, to jest wszystko jedno jakie zastosujesz silniki. (krokowe zapewniają większą precyzję)
To moze atmega328 Jesli tak to looknij ten link Dzis to znalazlem a cena taka ze od razu zamowilem pewnie dopiero dotrze po swietach ale za taka cene mozna poczekac
Za tą cenę faktycznie warto poczekać poczekać W sobotę dostanę 6 silników krokowych i będę powoli ruszać z robotą
Koniec czekaniaZa tą cenę faktycznie warto poczekać poczekać ...
Jak na czas swiateczny to calkiem niezle