Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak podłaczyć blokadę drzwi

wojtek19
-
-
Jak podłaczyć blokadę drzwi

Postautor: wojtek19 » 5 cze 2014, o 10:08

Proszę o pomoc w podłączeniu wyłącznika blokady drzwi w pralce POLAR GRACJA. Kupiłem nowy wyłącznik blokady ale zapomniałem gdzie który przewód podłączyć. Błąd że ich nie oznaczyłem. Na jeden z przewodów po włączeniu zasilania pojawia się faza. Na wyłączniku są oznaczenia styków L N C.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Re: Jak podłaczyć blokadę drzwi

Postautor: rafal.220 » 5 cze 2014, o 11:08

Na wyłączniku są oznaczenia styków L N C.
Ale styków, czy może jego zacisków? (skrajnie konektorów męskich)
Jeżeli masz na myśli zaciski to prawdopodobnie N będzie wspólny, L zasilanie wyłącznika, C jego wyjście. (przedzwoń to sobie miernikiem, a będziesz miał pewność.)

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 5 cze 2014, o 12:28

Są to oznaczenia zacisków - konektorków męskich.
Jak dobrze zrozumiałem to przewód na którym pojawi się napięcie po włączeniu zasilania podłączyć pod zacisk oznaczony literką L.
Pomiędzy pozostałymi dwoma przewodami powinno być przejście?
Czy ich podłączenie pod który zacisk jest obojętne ?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 5 cze 2014, o 13:16

Skoro masz 3 zaciski, to N powinien być wspólny. Nie wiem jak masz tam to rozwiązane, ale prawdopodobnie do jednego konektora żeńskiego powinno dochodzić 2 przewody (to jest właśnie N)
L łączysz do przewodu zasilającego, a C dajesz na przewód zasilający pralkę. (mniej więcej tak to powinno wyglądać. Na odległość bardziej ci nie pomogę. Najlepiej weź miernik i przedzwoń sobie całą linię wraz z wyłącznikiem)

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 6 cze 2014, o 06:51

Wczoraj podłączyłem nowy zawór i połączenia pokrywają się z Twoją sugestią. Na zacisk N podłączyłem zasilanie -230V przewód w kol. zielonym, na zacisk C podłączyłem zasilanie pralki - przewód w kolorze białym a na zacisk N podłączyłem przewód w kolorze czarnym. I do tego punktu dochodzi jeden przewód. Mimo takiego połączenia blokada nie działa. Dziś miernikiem przedzwonię ciągłość przewodów - może rzeczywiście powinny dochodzić do tego punktu dwa przewody.
Dodam że po zwarciu przewodu białego z zielonym wszystkie funkcje pralki działają za wyjątkiem blokady.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 6 cze 2014, o 07:46

Wczoraj podłączyłem nowy zawór
To w końcu jest to zawór, czy wyłącznik?

Tak na wszelki wypadek sprawdź czy ten przewód zielony, to nie jest masa urządzenia.
Najlepiej będzie jak poprosisz o pomoc jakiegoś fachowca. (Już drugi dzień bawisz się z tym wyłącznikiem.)

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 6 cze 2014, o 08:58

Przeprasza oczywiście jest to wyłącznik blokady drzwi.
Na przewodzie zielonym pojawia się 230V po załączeniu pralki

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 6 cze 2014, o 11:34

Są wyłączniki z tzw. zaciskiem uziemiającym, dlatego wszystko trzeba sprawdzić. Najgorsza z możliwości, to podanie fazy na obudowę pralki. (wstaw kilka fotek tego wyłącznika oraz przewodów. Zobaczymy co tam masz)

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 12 cze 2014, o 07:43

Po wymianie wyłącznika blokady tym razem kupiłem w sklepie z częściami AGD (pierwszy zakupiony był wadliwy) pralka ruszyła.
Mam pytanie - jaka jest zasada działania takiego wyłącznika. Co powoduje przesunięcie rygla. Po rozebraniu bez możliwości złożenia nie zauważyłem elementu indukcyjnego za pomocą której nastąpiło by przesunięcie rygla po podaniu napięcia i zablokowanie drzwi.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 12 cze 2014, o 11:47

Nie rozbierałem i nie wiem co jest w środku, ale gdybym miał obstawiać, to postawił bym na bimetal. (skoro rozebrałeś ten wyłącznik, to chyba możesz wyciągnąć jakieś wnioski?.)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”