Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak kupowac na tme?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Proszę o przeniesienie tematu jak w złym dziale.
Założyłem sobie pierwszy raz konto na tme i nie bardzo rozumiem to ich podejście do ilości oraz ceny, więc proszę o wyjaśnienie.
Dla przykładu weźmy ten układ.
1. W rubryce pisze: ilość - 20szt, cena - 5.31zł. Czy mam rozumieć że za 5.31 kupię 20 wyświetlaczy?
2. Obok w rubryce piszą wielokrotność 1. Czyli że mogę sobie kupić np. 2 lub 3 wyświetlacze, ale pod dołem pisze minimalna ilość 20szt, czyli że nie mogę kupić np. 3szt. No to wkońcu mogę czy nie mogę? A może to ma być wielokrotność 20? Czyli 20, 40, 60... itd.
PS. Ktoś wiel ile sobie liczą za paczki?
Proszę o przeniesienie tematu jak w złym dziale.
Założyłem sobie pierwszy raz konto na tme i nie bardzo rozumiem to ich podejście do ilości oraz ceny, więc proszę o wyjaśnienie.
Dla przykładu weźmy ten układ.
1. W rubryce pisze: ilość - 20szt, cena - 5.31zł. Czy mam rozumieć że za 5.31 kupię 20 wyświetlaczy?
2. Obok w rubryce piszą wielokrotność 1. Czyli że mogę sobie kupić np. 2 lub 3 wyświetlacze, ale pod dołem pisze minimalna ilość 20szt, czyli że nie mogę kupić np. 3szt. No to wkońcu mogę czy nie mogę? A może to ma być wielokrotność 20? Czyli 20, 40, 60... itd.
PS. Ktoś wiel ile sobie liczą za paczki?
Re: Jak kupowac na tme?
Odnośnie Twojego przykładu:
1. Od 20 sztuk do 100 płacisz 1,742 USD za każdą sztukę. Jeśli zamówisz 21 sztuk to zapłacisz łącznie 21x 1,742 = 36,582 USD. Jeśli zamówisz ponad 100 sztuk, to wtedy płacisz po 1.364 za każdą sztukę. ( U mnie ceny wyświetliły się w Dolarach)
2. Minimalnie możesz zamówić 20 sztuk. A powyżej tej ilości co 1 sztukę możesz sobie dobrać, czyli możesz wybrać sztuk: 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... . Mniej niż 20 nie możesz. Jak chcesz mniej możesz napisać do nich, czy Ci sprzedadzą mniejszą ilość.
1. Od 20 sztuk do 100 płacisz 1,742 USD za każdą sztukę. Jeśli zamówisz 21 sztuk to zapłacisz łącznie 21x 1,742 = 36,582 USD. Jeśli zamówisz ponad 100 sztuk, to wtedy płacisz po 1.364 za każdą sztukę. ( U mnie ceny wyświetliły się w Dolarach)
2. Minimalnie możesz zamówić 20 sztuk. A powyżej tej ilości co 1 sztukę możesz sobie dobrać, czyli możesz wybrać sztuk: 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... . Mniej niż 20 nie możesz. Jak chcesz mniej możesz napisać do nich, czy Ci sprzedadzą mniejszą ilość.
Co do powyższego: Sigaris ładnie Ci wszystko wyjaśnił, a na przyszłość (i inny sklep) zawsze przecież możesz sobie testowo dodać coś do koszyka i samemu sprawdzić (czy się uda, a jak się uda to za ile), dopóki nie potwierdzisz i zaraz usuniesz/anulujesz... nic się nie powinno samo zamówić .
Co do samych zamówień w TME na co uważać: nie wiem czy to się nie zmieniło, ale kiedyś zamówienie pozostające w koszyku, o północy składało się automatycznie, więc lepiej do tej pory koszyk przejrzeć, albo opróżnić by nie wyszło zamówienie nie do końca zgodne z oczekiwaniami, a ogólnie polecam bo jest to jeden z fajniejszych dostawców, choć nie jedyne z którego korzystam.
Co do samych zamówień w TME na co uważać: nie wiem czy to się nie zmieniło, ale kiedyś zamówienie pozostające w koszyku, o północy składało się automatycznie, więc lepiej do tej pory koszyk przejrzeć, albo opróżnić by nie wyszło zamówienie nie do końca zgodne z oczekiwaniami, a ogólnie polecam bo jest to jeden z fajniejszych dostawców, choć nie jedyne z którego korzystam.
Dzieki sigaris
A możesz podać namiar na inne sklepy? Generalnie zazwyczaj zamawiam po 10szt. wszystkiego, ale na tme nie które rzeczy są po 1000szt. a tyle mi nie potrzebne.a ogólnie polecam bo jest to jeden z fajniejszych dostawców, choć nie jedyne z którego korzystam.
Jest informacja na stronie... poszukaj.Ktoś wiel ile sobie liczą za paczki?
Ceny zawsze są jednostkowe, a ilość minimalna jaką możesz kupić- w skrócie.
Ilość minimalna wynika przeważnie z opakowań - np. US są w laskach.
Kilka sklepów o podobnym asortymencie jest również dostępnych....ale... jakby nieco droższe. Nie mówię o oczywiście o sklepach "detalicznych" (TME jest w zasadzie hurtownią). Nie wiem jak inni, ale co mi się podoba w TME to to, że jeśli zamówisz np. 100 "czegośtam", a mają na składzie 50 - wysyłają Ci te 50 a kolejne 50 jak dostaną towar - na ich koszt.
Kilka razy tak miałem, że zamówiłem kilkanaście pozycji różnych różności (to, czego mi zaczynało brakować), dostałem paczkę rozparcelowałem zawartość i zapomniałem o sprawie. A za tydzień, czy dwa tygodnie puka kurier z kolejną przesyłką z TME - otwieram - Ooo! To jednak nie ja zapomniałem zamówić,m a w TME chwilowo nie było...
Z innymi sklepami internetowymi bywało różnie - kiedyś zamówiłem konkretne kolory filtrów a dostałem inne... bo "te co pan zamówił się skończyły"... Nie lubię takich sytuacji gdy ktoś za mnie decyduje czego mi trzeba.
W takiej sytuacji też nie był bym zadowolony.kiedyś zamówiłem konkretne kolory filtrów a dostałem inne... bo "te co pan zamówił się skończyły"... Nie lubię takich sytuacji gdy ktoś za mnie decyduje czego mi trzeba.
Kiedyś miałem podobny problem, bo okazało się że czegoś nie ma na stanie. Oczywiście zostałem powiadomiony telefonicznie o zaistniałej sytuacji. (wybrałem inny produkt, aczkolwiek wizualnie na mój gust nie komponował się z obudową chociaż spełniał parametry elektrotechniczne)
Ze sklepów które sobie chwalę i z których korzystam to poza TME, MSElektronik, RS-Components i Farnell... i pewnie jeszcze kilka, np Lispol
Te rzeczy które są po 1000 szt, zapewne są albo tanimi rezystorami i po prostu dla takiej firmy jak TME nie warto już tego dzielić na mniejsze, albo mają też wystawione odpowiedniki w mniejszych ilościach (ale wyższych cenach - te po 1000 czy więcej to po prostu całe opakowania producenckie).
Te rzeczy które są po 1000 szt, zapewne są albo tanimi rezystorami i po prostu dla takiej firmy jak TME nie warto już tego dzielić na mniejsze, albo mają też wystawione odpowiedniki w mniejszych ilościach (ale wyższych cenach - te po 1000 czy więcej to po prostu całe opakowania producenckie).
To samo masz np. w RSComponents.ale co mi się podoba w TME to to, że jeśli zamówisz np. 100 "czegośtam", a mają na składzie 50 - wysyłają Ci te 50 a kolejne 50 jak dostaną towar - na ich koszt
A nie chodziło Ci o RCS przypadkiem?To samo masz np. w RSComponents.
http://www.rcs-elektronik.com.pl/
Nie... chodziło mi o to, co napisałem, to firma pokroju Farnella, Mousera czy Arrowsa*)... od jakiś 2-3 lat mają polski oddział i zaczęli wsparcie również po polsku, ale wysyłają z zagranicy (jak Farnell). Design Spark coś Ci mówi... to pod ich szyldem.A nie chodziło Ci o RCS przypadkiem?To samo masz np. w RSComponents.
*) choć z tych 2 ostatnich nie korzystałem - np. Mouser ma horrendalnie wysokie koszty dostawy: 40 €, co jest nieporozumieniem moim zdaniem... zwłaszcza że to nasz południowy sąsiad.
W Czechach mają tylko przedstawicielstwo, natomiast magazyny są w USA. A przy zamówieniach >200 US$ wysyłka jest darmowa. 60 dolarów za kuriera lotniczego z USA do PL z dostawą w 48h to nie jest wygórowana cena.Mouser ma horrendalnie wysokie koszty dostawy: 40 €, co jest nieporozumieniem moim zdaniem... zwłaszcza że to nasz południowy sąsiad.
Wiem że przy większych zamówieniach jest free, ale czasem kupuje się za mniej niż te 200$.
A tego że wysyłają ze stanów nie wiedziałem... to by trochę tłumaczyło cennik.
A tego że wysyłają ze stanów nie wiedziałem... to by trochę tłumaczyło cennik.