Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterownik Akwarium AVT 980
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
- 
				misiek1811
- - 
Witam
Złożyłem ten sterownik ale mam problem z pilotem, pilot wogole nie dziala nie wiem czy nie podłączylem odwrotnie diody IR, jak zle podłączyłem diodę IR to mogła sie spalic?
Pozdrawiam
			Złożyłem ten sterownik ale mam problem z pilotem, pilot wogole nie dziala nie wiem czy nie podłączylem odwrotnie diody IR, jak zle podłączyłem diodę IR to mogła sie spalic?
Pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- - 
Re: Sterownik Akwarium AVT 980
Link do schematu?
			- 
				misiek1811
- - 
- Tomasz Gumny
- - 
Dopuszczalne napięcie wsteczne diody L-934F3BT wynosi 5V, więc raczej nie powinna ulec uszkodzeniu przy odwrotnym podłączeniu. Sprawdź np. kamerą w komórce czy LED świeci po naciśnięciu jakiegoś klawisza.
			- 
				misiek1811
- - 
niestety nie swieci
			- 
				misiek1811
- - 
obejrzałem jeszcze raz całą płytkę i bylo male zwarcie juz poprawiłem i wszystko dziala  dzięki i Pozdrawiam
 dzięki i Pozdrawiam
			 dzięki i Pozdrawiam
 dzięki i Pozdrawiam- 
				misiek1811
- - 
Witam
Mam takie pytanko czy ten sterownik mozna zasilić zasilaczem 12V 4A ? bo teraz podłączyłem 9V 800mA i zdarza sie ze sterownik sie restartuje a w instrukcji jest zeby zasilić 7 do 9 V 1500mA.
Pozdrawiam
			Mam takie pytanko czy ten sterownik mozna zasilić zasilaczem 12V 4A ? bo teraz podłączyłem 9V 800mA i zdarza sie ze sterownik sie restartuje a w instrukcji jest zeby zasilić 7 do 9 V 1500mA.
Pozdrawiam
 Tak
 Tak  mozesz tez dac kilka diod prostowniczych w szereg (na kazdej bedziesz mial spadek 0.7V)
 mozesz tez dac kilka diod prostowniczych w szereg (na kazdej bedziesz mial spadek 0.7V) 
BTW To ze sie resetuje
 koniecznie musi byc wina zasilacza.
 koniecznie musi byc wina zasilacza.- 
				misiek1811
- - 
tak sie dzieje gdy wylaczam pompke lub włączam ale nie za kazdym razem.
			- Tomasz Gumny
- - 
Jeśli masz program do tego sterownika, to sprawdź źródło resetu w rejestrze MCUCSR. Przy podtrzymaniu bateryjnym zasilania przypadkowy PORF jest mało prawdopodobny, raczej stawiałbym na EXTRF od wiszącego w powietrzu pinu RESET.
			- 
				misiek1811
- - 
Niestety Autor projektu nie odpisał mi jeszcze na prośbę o program do sterownika.
			- 
				misiek1811
- - 
a jeszcze chcialem zapytac czy byla by mozliwosc dodania pomiaru pH ?
			- 
				Wojciech321
- - 
Mam ten sam problem ze sterownikiem  wiesza (resetuje) po  podłączeniu dowolnej rzeczy  ?:( W serwisie AVT  już był 4 razy  za każdy razem twierdzą  że już  jest dobrze ale nie jest  tu jest  krótki filmik  z nie działania  sterownika po 4 naprawach AVT :
https://www.youtube.com/watch?v=DQlPgYaDax0
Czy ktoś ma rozwiązanie tego problemu ? Albo komuś to działa ?
			https://www.youtube.com/watch?v=DQlPgYaDax0
Czy ktoś ma rozwiązanie tego problemu ? Albo komuś to działa ?
Znam ten ból. ATemega już tak mają. One są strasznie wrażliwe na przepięcia elektrostatyczne. 
Na początek spróbuj dać oddzielne przekaźniki sterowane np. 12V (Postaraj się aby w tym kicie AVT nie istniało napięcie wyższe niż 12V. )
Inną alternatywą jest ekranowanie, ale ono akurat przynosi mierne skutki. (ilość zdarzeń zmniejszyła mi się jedynie o połowę.)
			Na początek spróbuj dać oddzielne przekaźniki sterowane np. 12V (Postaraj się aby w tym kicie AVT nie istniało napięcie wyższe niż 12V. )
Inną alternatywą jest ekranowanie, ale ono akurat przynosi mierne skutki. (ilość zdarzeń zmniejszyła mi się jedynie o połowę.)
Elektrostatyczne to tutaj raczej nie wpływa na ten problem  (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...).
 (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...). 
A co do wrażliwości ATMegi to owszem, są wrażliwe, ale bez przesady. Używałem ATMeg (właściwie to mi pozostało jedynie pisanie softu) na układ z ATMegą sterujący stycznikami na kilkadziesiąt kVA, można sobie wyobrazić jakie pola były w sąsiedztwie. Wiele zależy od projektu i jego wykonania.
Ekranowanie i odsprzęganie, to podstawa... do tego w miarę możliwości izolacja galwaniczna (czy to optoizolacja czy przekaźniki).
			 (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...).
 (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...). A co do wrażliwości ATMegi to owszem, są wrażliwe, ale bez przesady. Używałem ATMeg (właściwie to mi pozostało jedynie pisanie softu) na układ z ATMegą sterujący stycznikami na kilkadziesiąt kVA, można sobie wyobrazić jakie pola były w sąsiedztwie. Wiele zależy od projektu i jego wykonania.
Ekranowanie i odsprzęganie, to podstawa... do tego w miarę możliwości izolacja galwaniczna (czy to optoizolacja czy przekaźniki).
Ok. no to podpowiem.Elektrostatyczne to tutaj raczej nie wpływa na ten problem (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...).
Przepięcia elektryczne wiążą się z wyładowaniem elektrycznym (łuk elektryczny), natomiast przepięcia elektrostatyczne w określonym środowisku pracy wiążą się z tzw. ulotami elektrycznymi, które mogą być potęgowane między innymi po przez zmianę pojemności układu. (w bieżącym przypadku jest to akcja przekaźnika)
To co napisał <Wojciech321> to jest prawda. Miałem dokładnie tak samo, czego przykładem jest to urządzenie:
viewtopic.php?f=23&t=22781
I wierz mi że nie rozchodzi tu się o kilowaty obciążające stycznik czy też przekaźnik, bo nie fala elektromagnetyczna robi tu bałagan, a jedynie przepięcia elektrostatyczne. U mnie problem występował dosłownie na jałowo. (bez żadnego obciążenia gniazd sieciowych)
W mim projekcie moduł jest połączony po przez przewody. Wystarczyło go wyjąć ze środka (dosłownie 10cm dalej od przekaźników) i wszystko działało prawidłowo. To co powoduje zawieszki oraz błędy procka, nie roznosi się drogą przewodową, ani radiową, po prostu występuje w niewielkim promieniu od centrum, co wskazuje na elektrostatykę pojemnościową.
Wygląda na to, że w tym kicie występuje podobny problem, o czym świadczy to zdanie użytkownika:
Mam ten sam problem ze sterownikiem wiesza (resetuje) po podłączeniu dowolnej rzeczy ?
- procesorowiec
- - 
Takie małe spostrzeżenie - gdy jest jakiś problem z kitem to pojawia się wyczerpująca wypowiedź na forum, zwykle z pretensjami i zarzutami do producenta kitu. Ale gdy przyczyna zostaje znaleziona i problem rozwiązany to często fakt ten pozostaje bez echa na forum. Kolejne osoby przeglądające taki wątek utwierdzają się w przekonaniu, że kit nie działa, AVT sprzedaje bubel.... Pozwolę sobie przytoczyć fragment korespondencji (prawdopodobnie to ten egzemplarz był tyyyyyyle razy w serwisie:) ) :
"Dzień Dobry
Piszę z przykrością żadne gasiki nie pomogły układ jak sie restratował, zawieszał robi to nadal bezwględu co się podłączy Jak  zuwarzyłem  prawdopodbnie nie ma  żadnej filtracji  zasilania  na procesorze na nużkach  5,17,38 ?  A to  oznacza  że układ  od początku  miał  nie działać .Chyba że jako  demo  bez  podłączenia żadnych urządeń  po przekaźniki bo wtedy pięknie  działa . Moje pytanie jest  takie jak odeśle  znowu do was  to  naprawicie tak  jak  powinno  (czyli podłaczam np lampkę od oświetenia  i działa od razu) czy mam rodzić  sobie  sam?
  Jak  zuwarzyłem  prawdopodbnie nie ma  żadnej filtracji  zasilania  na procesorze na nużkach  5,17,38 ?  A to  oznacza  że układ  od początku  miał  nie działać .Chyba że jako  demo  bez  podłączenia żadnych urządeń  po przekaźniki bo wtedy pięknie  działa . Moje pytanie jest  takie jak odeśle  znowu do was  to  naprawicie tak  jak  powinno  (czyli podłaczam np lampkę od oświetenia  i działa od razu) czy mam rodzić  sobie  sam?  
--
Pozdrowienia,
Wojciech..."
I kilka dni później:
"Dzień Dobry Sterownik zaczoł dziłać problem leżał w zasilaczu Dziękuje  za pomoc
  Dziękuje  za pomoc  
--
Pozdrowienia,
Wojciech..."
Prośba - piszmy o takich spostrzeżeniach, odkryciach i rozwiązaniach. Tak będzie fair w stosunku do AVT i do nas samych.
			"Dzień Dobry
Piszę z przykrością żadne gasiki nie pomogły układ jak sie restratował, zawieszał robi to nadal bezwględu co się podłączy
 Jak  zuwarzyłem  prawdopodbnie nie ma  żadnej filtracji  zasilania  na procesorze na nużkach  5,17,38 ?  A to  oznacza  że układ  od początku  miał  nie działać .Chyba że jako  demo  bez  podłączenia żadnych urządeń  po przekaźniki bo wtedy pięknie  działa . Moje pytanie jest  takie jak odeśle  znowu do was  to  naprawicie tak  jak  powinno  (czyli podłaczam np lampkę od oświetenia  i działa od razu) czy mam rodzić  sobie  sam?
  Jak  zuwarzyłem  prawdopodbnie nie ma  żadnej filtracji  zasilania  na procesorze na nużkach  5,17,38 ?  A to  oznacza  że układ  od początku  miał  nie działać .Chyba że jako  demo  bez  podłączenia żadnych urządeń  po przekaźniki bo wtedy pięknie  działa . Moje pytanie jest  takie jak odeśle  znowu do was  to  naprawicie tak  jak  powinno  (czyli podłaczam np lampkę od oświetenia  i działa od razu) czy mam rodzić  sobie  sam?  --
Pozdrowienia,
Wojciech..."
I kilka dni później:
"Dzień Dobry Sterownik zaczoł dziłać problem leżał w zasilaczu
 Dziękuje  za pomoc
  Dziękuje  za pomoc  
--
Pozdrowienia,
Wojciech..."
Prośba - piszmy o takich spostrzeżeniach, odkryciach i rozwiązaniach. Tak będzie fair w stosunku do AVT i do nas samych.
Pozdrowienia
Uruchomiłem otrzymany sterownik AVT-980 po wymianie taśmy połączeniowej w serwisie "płytka - wyświetlacz". Sterownik zadziałał ale z pewnymi uciążliwymi objawami:
1. sterownik się resetuje w kółko przy podłączonych czujnikach temperatury; trzeba je odłączyć na chwilę ponownie podłączyć przy pracującym sterowniku.
Nie wiem czy to było założeniach ale gdybym miał je podłączone na sztywno to nie wykryłbym tego. W opisie techniczym tej informacji brak.
2. Sterownik pracuje niestabilnie: resetuje sie przy np. włączeniu z pilota OSW. NOCNEGO lub z klawiatury ale nie zawsze. Przy OSWIETLENIU też to się zdarza choć też nie zawsze.
3. Tyb automatyczny też działa tak trochę jakby niepewnie. Zostawiam w trybie automatycznym a potem okazuje się, że był wyłączony. Wystarczyło by autor programu na wyświetlaczu zaznaczył włączenie tego trybu np * lub #
Przy zakupie miałem nadzieję, że sterownik będzie działał przynajmniej tak jak w opisie technicznym tym bardziej, że urządzenie ma działać w pracy ciągłej!!
Mam podejrzenia, że powodem niestabilnej pracy może być zasilacz, tym bardziej, że radiator fabryczny był bardzo mizerny. Dopiero po założeniu znacznie większego (gimnatyka z tym byla) grzeje się w normie.
Jak widzę będę miał problemy w eksploatacji tej maszyny.
Prosiłbym o każdą informację dotyczącą tego kitu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodano 16 maj 2014
Z resetowaniem przy włączaniu OŚWIETLENIA NOCNEGO sobie poradziłem. Po prostu zmieniłem miejsce załączania; po stronie wtórnej.
Ale nic za darmo! Podłączyłem OSWIETLENIE docelowe i jest tak samo jak pierwotnie z OŚWIETLENIEM NOCNYM!
Widać z tego układ jest bardzo wrażliwy na generowane zakłócenia pochodzące ze styków przekaźników a tragedią jest obciążenie indukcyjne co ma miejsce w tym sterowniku: OŚWIETLENIE - indukcyjnem, POMPKA NAPOWIETRZAJACA - indukcyjne, OŚWIETLENIE NOCNE - zasilacz do LED-ów, tu sobie poradziłem włączając ledy od strony 12V=. GRZAŁKI - obciążenie rezystancyjne; powinno być lepiej; jeszcze nie sprawdzone.
Zastosuję na stykach przekaźnikow OBWODY GASIKOWE, szeregowe połączone 100 ohm rezystor i kondensator 100 nF.
Jeśli to nie pomoże to widać z tego, że AVT wypuściło niedopracowany bubel działający tylko w idealnych warunkach laboratoryjnych!!!
			Uruchomiłem otrzymany sterownik AVT-980 po wymianie taśmy połączeniowej w serwisie "płytka - wyświetlacz". Sterownik zadziałał ale z pewnymi uciążliwymi objawami:
1. sterownik się resetuje w kółko przy podłączonych czujnikach temperatury; trzeba je odłączyć na chwilę ponownie podłączyć przy pracującym sterowniku.
Nie wiem czy to było założeniach ale gdybym miał je podłączone na sztywno to nie wykryłbym tego. W opisie techniczym tej informacji brak.
2. Sterownik pracuje niestabilnie: resetuje sie przy np. włączeniu z pilota OSW. NOCNEGO lub z klawiatury ale nie zawsze. Przy OSWIETLENIU też to się zdarza choć też nie zawsze.
3. Tyb automatyczny też działa tak trochę jakby niepewnie. Zostawiam w trybie automatycznym a potem okazuje się, że był wyłączony. Wystarczyło by autor programu na wyświetlaczu zaznaczył włączenie tego trybu np * lub #
Przy zakupie miałem nadzieję, że sterownik będzie działał przynajmniej tak jak w opisie technicznym tym bardziej, że urządzenie ma działać w pracy ciągłej!!
Mam podejrzenia, że powodem niestabilnej pracy może być zasilacz, tym bardziej, że radiator fabryczny był bardzo mizerny. Dopiero po założeniu znacznie większego (gimnatyka z tym byla) grzeje się w normie.
Jak widzę będę miał problemy w eksploatacji tej maszyny.
Prosiłbym o każdą informację dotyczącą tego kitu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodano 16 maj 2014
Z resetowaniem przy włączaniu OŚWIETLENIA NOCNEGO sobie poradziłem. Po prostu zmieniłem miejsce załączania; po stronie wtórnej.
Ale nic za darmo! Podłączyłem OSWIETLENIE docelowe i jest tak samo jak pierwotnie z OŚWIETLENIEM NOCNYM!
Widać z tego układ jest bardzo wrażliwy na generowane zakłócenia pochodzące ze styków przekaźników a tragedią jest obciążenie indukcyjne co ma miejsce w tym sterowniku: OŚWIETLENIE - indukcyjnem, POMPKA NAPOWIETRZAJACA - indukcyjne, OŚWIETLENIE NOCNE - zasilacz do LED-ów, tu sobie poradziłem włączając ledy od strony 12V=. GRZAŁKI - obciążenie rezystancyjne; powinno być lepiej; jeszcze nie sprawdzone.
Zastosuję na stykach przekaźnikow OBWODY GASIKOWE, szeregowe połączone 100 ohm rezystor i kondensator 100 nF.
Jeśli to nie pomoże to widać z tego, że AVT wypuściło niedopracowany bubel działający tylko w idealnych warunkach laboratoryjnych!!!