Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMiekki start żarówki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam zwykły wyłącznik i 2 żarówki G9 40W 230V, chcę osiągnąć efekt miękkiego startu żarówek, tak jak na przykładowym filmie, czy możecie mi wskazać, zaproponować jakieś urządzenie, moduł, układ, coś co mogę wpiąć między mój wyłącznik a żarówkę i osiągnę zamierzony efekt?
http://www.youtube.com/watch?v=T-CVsFOE_bg
http://www.youtube.com/watch?v=T-CVsFOE_bg
Re: Miekki start żarówki
To jest ściemniacz tyrystorowy (lub triakowy). Konstrukcja nie jest skomplikowana i w internecie znajdziesz wiele rozwiązań tego typu. Chodzi o to, by otwierać i zamykać tyrystor w odpowiedni sposób. Po przejściu napięcia zasilającego przez zero musisz poczekać określony czas, otworzyć tyrystor i poczekać aż napięcie znowu przejdzie przez zero, wtedy trystor sam się zamknie.
Tak to mniej więcej powinno wyglądać
Tak to mniej więcej powinno wyglądać
Są do tego specjalistyczne układy typu U209B oraz cała rodzina scalonych sterowników fazowych.
Do żarówki można zrobić zupełnie poostrzy układ bazujący na diaku oraz kondensatorze dającym efekt sofstartu. Zrobił bym fotkę schematu, ale nie mam już zeszytów z technikum.
Tak jak napisał lenow32. > podobnych rozwiązań jest sporo w sieci.
Do żarówki można zrobić zupełnie poostrzy układ bazujący na diaku oraz kondensatorze dającym efekt sofstartu. Zrobił bym fotkę schematu, ale nie mam już zeszytów z technikum.
Tak jak napisał lenow32. > podobnych rozwiązań jest sporo w sieci.
Czy takie gotowe urządzenie można gdzieś kupić?
Samodzielnie składałem układ. > zapewne ktoś tam sprzedaje podobne sterowniki do tego z filmu.
Dziękuję za linka. Podstawowe pytanie, czy to zapewni mi, po pstryknięciu włącznika, automatyczne powolne rozjaśnianie światła? czy to tylko sam, ręczny regulator mocy?Może -> COŚ TAKIEGO <- ?
Ten układ niestety nie rozwiąże ci problemu miękkiego startu tuż po załączeniu. (jest to zwykły standardowy ściemniacz fazowy)
Czyli nie ma takiego urządzenia w sprzedaży?
Skoro produkują w tym celu specjalistyczne układy scalone, to i urządzenia muszą być. (Nigdy nie kupowałem więc nie posiadam namiarów)
Znajdź urządzenie oparte o układ zdaje się U2008B.
-> Ten KIT <- być może nada się. Ma miękki start.
-> Ten KIT <- być może nada się. Ma miękki start.
W razie potrzeby męki start można wydłużyć znacznie zwiększając wartość C3.być może nada się. Ma miękki start.
Super! to będzie chyba to czego szukam.
Jeszcze pytanie o to zwiększenie startu, C3 widnieje tam 100nF, zmiana na 100uF będzie ok?
Jeszcze pytanie o to zwiększenie startu, C3 widnieje tam 100nF, zmiana na 100uF będzie ok?
Bez przesady. Najpierw zorientuj się czy bieżący sofstart jest wystarczający. Jeżeli będzie za szybko, to możesz podmienić C3. 10uF to jest zupełny max.
Oczywiście. Jedno zero przez pomyłkę za dużo mi się wcisnęło
Dodano po namyśle:
Dodano po namyśle:
Za czas softstartu odpowiada C2, nie C3W razie potrzeby męki start można wydłużyć znacznie zwiększając wartość C3.
C3 też zrobisz softstart.
Nie wiem jak jest z tym scalakiem U2008, aczkolwiek w U209B softstart jest raczej dedykowany pod silniki. Czyli jak dasz taki czas jak na filmie, to żarówka sekundę ciemno świeci, a potem się rozjaśnia. (ty chcesz żeby się od razu rozjaśniała, a więc można dać krótszy softstart, a większe tłumienie wejścia.
Ponadto napisałem wcześniej abyś wypróbował bieżący softstart, bo być może będzie wystarczający.
Nie wiem jak jest z tym scalakiem U2008, aczkolwiek w U209B softstart jest raczej dedykowany pod silniki. Czyli jak dasz taki czas jak na filmie, to żarówka sekundę ciemno świeci, a potem się rozjaśnia. (ty chcesz żeby się od razu rozjaśniała, a więc można dać krótszy softstart, a większe tłumienie wejścia.
Ponadto napisałem wcześniej abyś wypróbował bieżący softstart, bo być może będzie wystarczający.
Rzecz jasna zobaczę, może być wystarczający ten co jest. Mi zależy żeby czas rozjaśniania był długi, czyli bardzo łagodny, może spokojnie trwać kilka sekund.