Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zepsuty programator w soplach 200 led - ominięcie sterownika

oliwer
-
-
Zepsuty programator w soplach 200 led - ominięcie sterownika

Postautor: oliwer » 3 gru 2013, o 13:32

Witam!
Mam kurtynę zewnętrzna 200 led z Bulinexu z uszkodzonym programatorem. Obecnie świeci tylko jedna linia. Chciałbym przerobić programator aby świeciły światłem stałym ( bez tych wszystkich migających funkcji :? ) Proszę o pomoc, bo jestem zupełym laikiem! Jak to połączyć, żeby działało?
Załączniki
DSC08984.JPG
programator
DSC08988.JPG
programator
DSC08990.JPG
programator

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Re: Zepsuty programator w soplach 200 led - ominięcie sterow

Postautor: rafal.220 » 3 gru 2013, o 14:49

Witam
W tego typu sterownikach, (o ile daje on oznaki życia) uszkadzają się tyrystory SCR.
Na początku policz ile masz diodek w jednej linii. Trzeba się upewnić czy możemy zewrzeć linię na krótko celem wykrycia usterki. (nie zawsze uszkadza się sterownik. Często gęsto przerwa robi się w samej linii)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 gru 2013, o 00:30

D.png
.
D.png (214.3KiB)Przejrzano 10106 razy
Obrazek Na czerwono masz zaznaczone gdzie trzeba zrobic mostki Obrazek

oliwer
-
-

Postautor: oliwer » 5 gru 2013, o 08:37

Witam!
Zmostkowałem tak jak na zdjęciu i świeci swiatłem ciagłym :D, tylko tyle że dalej jedna linia :( Wygląda na to, że są uszkodzenia na liniach. W tej która działa jest 35 led, z rozszyfrowaniem liczby pozostałych lini jest dośc cieżko :?
Na początku policz ile masz diodek w jednej linii. Trzeba się upewnić czy możemy zewrzeć linię na krótko celem wykrycia usterki. (nie zawsze uszkadza się sterownik. Często gęsto przerwa robi się w samej linii)
Jak to zrobić ???
Z tego co pamiętam - ledy zanim zgasły całkowicie to lekko żarzyły, z czasem coraz słabiej aż padły.

2 x 34 led + 2 x 66 led ( albo 1 x 132 led nie jestem pewien )

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 5 gru 2013, o 16:37

Ale wszystkie ledwo się żarzyły, czy może było sporo takich które w ogóle nie świeciły ?
Osobiście przerwę wykrywam wkrętakiem phaser 777 (w ten sposób unikam cięcia przewodu w zbędnych miejscach)

oliwer
-
-

Postautor: oliwer » 6 gru 2013, o 08:06

Wszystkie ledy w psującej lini żarzyły się (świeciły troche ciemniej niz pozostałe i lekko pulsowały zanim zgasły całkiem). Nie było praktycznie wcale spalonych led - może ze 3 szt na całość.
Jeszcze dziś skombinuję sobie Fazera i do dzieła ! Dzieki za radę :)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 6 gru 2013, o 17:36

I własnie na tych trzech, bądź na jednej z nich mogła ci się robić przerwa.
Jak widzisz LEDy są na tyle wredne, że mogą się popsuć na dwa sposoby. Zlepienie złącza, bądź całkowita przerwa. (w obydwu przypadkach światło może pulsować, jednak gdy pulsują wszystkie, to jest to oznaką powstającej przerwy. )
W lampkach to jest pół biedy, ale w układach szeregowo równoległych (mieszanych) zasilanych ze źródła prądowego wypad takiej diody jest zazwyczaj początkiem efektu domino. (z czasem może się uszkodzić nawet 50% LED-ów, 40% mocno przypalić, a 10% jakoś tam przeżyje z jako-takimi parametrami użytkowymi)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”