Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAwaryjne zasilanie sterownika
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Jakiś czas temu zmontowałem sterownik CD z zegarem RTC AVT-941,i nie powiem nawet dobrze się spisuje tylko jest małe ale - gdy jest zanik prądu to pużniej od nowa muszę ustawiać zegar.Może ktoś ma pomysł jak zrobić zasilanie awarayjne np. z 9v przez LM 7805 tylko gdzie te 5 v podłączyć żeby procek miał cały czas zasilanie .
Re: Awaryjne zasilanie sterownika
Możesz wrzucić schemat?
Nie wiem jak masz tam rozwiązane zasilanie zegara.
Osobiście stosuję super kondensatory. (oszczędny zegar RTC swobodnie chodzi 30 dni. Dalej nie testowałem.)
Nie wiem jak masz tam rozwiązane zasilanie zegara.
Osobiście stosuję super kondensatory. (oszczędny zegar RTC swobodnie chodzi 30 dni. Dalej nie testowałem.)
-
- -
Mam schemat na pulpicie ale zapomiałem jak go wsadzić na forum
Wrzucić żaden problem, tylko nie wiem czy ten schemat możesz udostępnić. ( jakoś od tak nie ma tego w AVT, tylko sam opis)
-
- -
http://tufotki.pl/8OwNY
edit: To forum nie pozwala użytkownikom na korzystanie z html, ani innych hieroglifów. Zbędne 15 linii html usunąłem, wyłuskując z nich jedyny sensowny link.
Pajączek.
edit: To forum nie pozwala użytkownikom na korzystanie z html, ani innych hieroglifów. Zbędne 15 linii html usunąłem, wyłuskując z nich jedyny sensowny link.
Pajączek.
Niestety ze schematu który zamieściłeś wynika że nie ma w tym projekcie żadnego zewnętrznego zegara RTC, a sam czas jest odmierzany w mikrokontrolerze...
Nawet jeśli zrealizujesz potrzymanie zasilania procesora, to sam pobór prądu będzie kilkadziesiąt jak nie kilkaset razy większy w porównaniu do sprzętowego zegara RTC.
Nawet jeśli zrealizujesz potrzymanie zasilania procesora, to sam pobór prądu będzie kilkadziesiąt jak nie kilkaset razy większy w porównaniu do sprzętowego zegara RTC.
-
- -
Przepraszam ale gdzie ja napisałem że jest zewnętrzny zegar RTC ?Następna sprawa żebym wiedział jak zrobić awaryjne zasilanie nie robiłbym tematu na tym forum.Niestety ze schematu który zamieściłeś wynika że nie ma w tym projekcie żadnego zewnętrznego zegara RTC, a sam czas jest odmierzany w mikrokontrolerze...
Nie rozchodzi się o ciebie.Przepraszam ale gdzie ja napisałem że jest zewnętrzny zegar RTC ?Następna sprawa żebym wiedział jak zrobić awaryjne zasilanie nie robiłbym tematu na tym forum.
W opisie urządzenia było nadmienione o RTC (schemat wszystko wyjaśnił)
Awaryjne zasilanie można zrobić, tylko zastanawia mnie to jak jest zrobiony program, i co on powie na odpad stacji CD? )