Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAutomatyka domowa- wady i zalety
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Z tego co widzę, ten dział forum jest trochę martwy. W związku z tym chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wad i zalet poszczególnych systemów automatyki domowej. Macie jakieś ulubione systemy? A może chcielibyście opowiedzieć o ich wadach i zaletach?
Re: Automatyka domowa- wady i zalety
Osobiście miałem najwięcej styczności z systemem EIB. Ostatnio jednakże brałem udział w szkoleniu z systemu LCN i muszę powiedzieć, że bardzo mi się spodobał. Po pierwsze- łatwość programowania (w porównaniu do EIB i oprogramowania ETS), po drugie- elastyczność systemu tzn. brak wyspecjalizowanych modułów (każdy moduł może mieć wiele zastosowań).
Ja ostatnio przeglądałem systemy na Z-Wave, i mnie nie przekonały, za to przekonał mnie relatywnie tani system Synergia. Oparty o szynę CAN. Prostota instalacji i programowania.
-
- -
Wybudowałem dom (5 lat temu) i elektrycy położyli mi instalację w taki sposób żeby w późniejszym czasie dodać automatykę KNF/EIB. Ale położyły mnie koszty. Szukałem na rynku, przeglądałem fora i znalazłem w końcu ( w EP!) coś co zadowoliło mnie w na dwa sposoby, jeden to cena. Zakupy zrobiłem za ułamek ceny tego co pierwotnie planowałem. Drugie to że większość rzeczy mogłem wykonać sam.
A co zrobiłem:
- oświetlenie - załączanie i gaszenie samoczynne (wyjścia z centralki alarmowej) plus sterowanie ze smartfona, oświetlenie awaryjne po awarii energetyki.
- wyłączanie zbędnych odbiorników - wyjście z domy automatycznie wyłącza prąd w gniazdkach.
- sterowanie ogrzewaniem, zdalna zmiana temperatury gdy wcześniej wracam do domu.
- zabezpieczenie przed zalaniem - pęknięty wężyk kiedyś kosztował mnie więcej niż dziś cała automatyka którą uruchomiłem.
- informacja o zapełnieniu szamba (dostaję majla - żałuje że mój szambociąg nie odbiera majli).
Wszystko widzę na ajfonie czy też w PC.
Dziś mam jeszcze parę planów na rozbudowę lecz najgorsze to znaleźć czas.
A co zrobiłem:
- oświetlenie - załączanie i gaszenie samoczynne (wyjścia z centralki alarmowej) plus sterowanie ze smartfona, oświetlenie awaryjne po awarii energetyki.
- wyłączanie zbędnych odbiorników - wyjście z domy automatycznie wyłącza prąd w gniazdkach.
- sterowanie ogrzewaniem, zdalna zmiana temperatury gdy wcześniej wracam do domu.
- zabezpieczenie przed zalaniem - pęknięty wężyk kiedyś kosztował mnie więcej niż dziś cała automatyka którą uruchomiłem.
- informacja o zapełnieniu szamba (dostaję majla - żałuje że mój szambociąg nie odbiera majli).
Wszystko widzę na ajfonie czy też w PC.
Dziś mam jeszcze parę planów na rozbudowę lecz najgorsze to znaleźć czas.
Pokaż co zrobiłeś? Chętnie to obejrzę. Opisz, bo ciekawi mnie moduł komunikacji automatyki domowej z pc czy ze smartfonem? Jak to wygląda od strony smartfonu? Jaka aplikacja?
Mam jakieś swoje pomysły na to ale chętnie podpatrzę co ty namodziłeś.
Mam jakieś swoje pomysły na to ale chętnie podpatrzę co ty namodziłeś.
-
- -
Zrobię zdjęcia i je umieszczę. A użyłem sterowników których reklamę znalazłem w EP: Sterbox
Chyba gdzieś już widziałem reklamę sterobox'a.
Jeżeli można wiedzieć dlaczego systemy Z-Wave nie przekonały kolegi ??Ja ostatnio przeglądałem systemy na Z-Wave, i mnie nie przekonały, za to przekonał mnie relatywnie tani system Synergia. Oparty o szynę CAN. Prostota instalacji i programowania.
Dostępne są na rynku systemy scentralizowane jak np. Fibaro, gdzie centralka jest mózgiem systemu i zarządza pracą każdego elementu wykonawczego oraz systemy rozproszone, w których odpowiednie funkcje zapisane są w modułach wykonawczych przez co awaria jednego modułu nie wpływa na pracę pozostałych.A ja mam pytanie jak z awaryjnością takich rozwiązań?