Ok... Ty mówisz, że aktywna, ja że wyróżniona... Czy takie wyróżnianie jest czytelne, czy wręcz wprowadzające zamęt, to inna sprawa. Aktywna jest podkreślona (brak jest podkreślenia dla forum, przez co nie ma formy "aktywnej"),
Słownictwo nie jest ważne. Ważne jest to, że na forum zakładka "Forum" jest zaznaczona, a na stronie EP "Archiwum" jest zaznaczone na żółto, ale również "Forum" jest zaznaczone (w inny sposób). Jedna z podstawowych zasad tworzenia stron internetowych została wspomniana w tytule cytowane książki: "Don't make me think". Pomyśl nad tym, bo mimo, że to jest bardzo proste zdanie, to jego znaczenie jest bardzo głębokie.
Reklam nie komentuję, bo to rzadko się komu podoba

Tu też się nie rozumiemy. Reklamy są niezbędne dla życia witryn i nie mam nic przeciwko nim. Natomiast liczy się forma i informacje jak prezentować reklamy są powszechnie dostępne w sieci. Strona EP nie stosuje się do tych zasad. Pamiętam jak kiedyś wspomniałem stronę konkurencyjnego czasopisma, to odpowiedź (kogoś z redakcji) była: "ale przecież tam są same reklamy". A teraz jak się wejdzie na EP lub otworzy czasopismo, to co jest?
Współgranie z podziałem... zwróć uwagę, że są 3 kolumny. Pierwsza o połowie szerokości całości, to treść główna, newsów, zwiastunów czy recenzji. I tej dokładnie szerokości jest również menu, przenosząc niejako na resztę tą linię podziału.
Tłumaczenie, że tak ma być, bo są 3 kolumny jest bardzo naiwne. W sieci są miliony stron gdzie na górze jest jedna kolumna (lub dwie) a na dole 3 lub więcej.
Zresztą, kiedyś się zajmowałem takim rzeczami i zrobienie jednej kolumny na górze jest na jakieś 5 sekund pracy (dłużej niż tu trwa ta dyskusja).
Problemem, który ja widzę jest fakt, że redakcja zdecydowała się wziąć dewelopera, który trochę unowocześni witrynę. Ale nie w tym jest problem. Problemem jest to, że jak się wejdzie na główną stronę forum, to w niektórych działach ostatnie posty były 2-3 lata temu. I z tym redakcja nic nie robi mimo, że ma olbrzymie możliwości.
Marek