Chciałbym zgłosić kilka błędów, które pojawiły się w schemacie do artykułu "Półprzewodnikowa cewka Tesli" (EP 05/2010 str. 51).
Poważne:
- błędnie podłączony mostek prostowniczy B1
- brak połączeń (kropek) łączących diody D5-D8 z wyjściami driverów U5 i U6
- podłączenie uzwojeń wtórnych TR1: jedno z uzwojeń ma być podłączone odwrotnie - linie łączące powinny być skrzyżowane (tak było w oryginale) albo kierunki uzwojeń powinny być odpowiednio oznaczone kropkami
Drobne:
- C3 nie powinien być elektrolitem
- R4 ma oznaczenie "5Ω", a R5 ma "5R" - oba powinny być oznaczone tak samo.
Najpoważniejszym niedopatrzeniem tutaj jest "wyprostowane" podłączenie uzwojeń transformatora TR1. Uzwojenia wtórne koniecznie muszą być podłączone w przeciwnych kierunkach, bo inaczej tranzystory T2 i T3 będą włączać się jednocześnie. Podłączenie w tych samych kierunkach spowoduje natychmiastowe spalenie obu tranzystorów i prawdopodobnie też diod D13 i D14, albo i gorzej, jeśli potencjalny konstruktor odpuści sobie zamontowanie bezpiecznika... Dodatkowo, nie jest to błąd łatwy do wyłapania jak pozostałe które wymieniłem. Jeśli ktoś się nie zna to nie przyjdzie mu do głowy, że schemat jest w tym miejscu zły, a w tekście nie ma wzmianki o kierunkach podłączenia tych uzwojeń.
Co ciekawe i przykre zarazem, błędy te powstały już w redakcji przy obróbce schematu, w oryginale przesłanym do redakcji z artykułem nie występują. Smutno mi się zrobiło jak to zobaczyłem, zwłaszcza, że obiecano mi przysłać gotowy artykuł do sprawdzenia przed publikacją, co zapobiegłoby tym niedopatrzeniom. Niestety, plik z artykułem dostałem dopiero jak się przypomniałem, już praktycznie po fakcie...
Mam nadzieję, że w przyszłym numerze EP pojawi się jakaś wzmianka na temat błędnego schematu. Miło byłoby również, gdyby zawierała ona stwierdzenie, że za błędy nie jest odpowiedzialny autor artykułu. Załączam oryginał schematu, wolny od błędów.
Pozdrawiam szanowne grono