Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAktualizacja forum - po aktualizacji.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. W związku z aktualizacją forum dzisiaj wieczorem zostanie wyłączone na czas aktualizacji do nowej wersji.
Proszę wszystkich użytkowników forum o zgłaszanie jakichkolwiek problemów związanych z funkcjonowaniem zaktualizowanej wersji forum w TYM temacie.
Mam nadzieję, że większych problemów nie będzie :)
Update:
Już po... mamy wersję 1.12.5
W razie co piszcie co jest nie tak.
Pewnie pojawią się pytania co się stało z postami u niektórych userów... po prostu teraz liczniki wskazują dobrze. Niestety na tym forum nie było używanej synchronizacji od dosyć długiego czasu i zrobił się niezły bałagan.
Teraz jest jak trzeba.
Proszę wszystkich użytkowników forum o zgłaszanie jakichkolwiek problemów związanych z funkcjonowaniem zaktualizowanej wersji forum w TYM temacie.
Mam nadzieję, że większych problemów nie będzie :)
Update:
Już po... mamy wersję 1.12.5
W razie co piszcie co jest nie tak.
Pewnie pojawią się pytania co się stało z postami u niektórych userów... po prostu teraz liczniki wskazują dobrze. Niestety na tym forum nie było używanej synchronizacji od dosyć długiego czasu i zrobił się niezły bałagan.
Teraz jest jak trzeba.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2007, o 12:00 przez end, łącznie zmieniany 3 razy.
Zeby nie byl totalny off-top, nie wszystkie tematy (narazie zauwazylem przy tych podklejonych) maja wyrozniajaca sie (kolorem) ikonke "typu".
Ale ogolnie zaczyna to wygladac funkcjonalnie nienajgorzej.
A tak w ramach humoreski, i by podniesc Enda na duchu. Nie tylko Ty masz takie problemu z forum ostatnio. Oto wyniki drobnego padu forum (dosc znanego, poswieconego pewnemu systemowi):
3 userow ma takie (zblizone) statystyki:
albo
Ale ogolnie zaczyna to wygladac funkcjonalnie nienajgorzej.
A tak w ramach humoreski, i by podniesc Enda na duchu. Nie tylko Ty masz takie problemu z forum ostatnio. Oto wyniki drobnego padu forum (dosc znanego, poswieconego pewnemu systemowi):
3 userow ma takie (zblizone) statystyki:
Errory przy probie dodania postu, post sie i tak dodawal, przez co ludzie dodawali 2,3.. 5 postow identycznych jeden po drugim. Brak mozliwosci edycji/usuniecia postow...Dołączył: 2007-01-18, 12:58
Ostatnia wizyta: Wczoraj 13:57 (Minut: 26)
Wizyt: 3 Łączny czas wizyt Minut: 48
[100% z całości / 8388606,00 postów dziennie]
Ostatni post 2007-01-18, 19:05
Znajdź wszystkie posty czater
albo
A forum tez na phpBB by Przemonatknąłem się na użytkownika, który nie napisał żadnego posta, ale założył trzy tematy
re
po aktualizacji Forum widzę że
-szata się zmieniła OKI!!!
-END niema Junior-admin
-nie moge korzystać z automatycznego logowania-zawsze wpisuje recznie login hasło
-szata się zmieniła OKI!!!
-END niema Junior-admin
-nie moge korzystać z automatycznego logowania-zawsze wpisuje recznie login hasło
Re: re
AD 1. No dziwne dziwne-END niema Junior-admin
AD 2. U mnie dziala, choc zaraz po aktualizacji musialem wprowadzic dane. Moze cos z ciasteczkami namieszales ??
Witam.
Już wyjaśniam.
Stety/niestety dostałem dostęp jako Admin forum i dlatego nie ma Jr.Admin.
Stety/niestety Moderatorzy jak i Admin muszą się logować za każdym razem - tak działa zabazpieczenie.
[ Dodano: 23-01-2007, 14:48 ]
Już wyjaśniam.
Stety/niestety dostałem dostęp jako Admin forum i dlatego nie ma Jr.Admin.
Stety/niestety Moderatorzy jak i Admin muszą się logować za każdym razem - tak działa zabazpieczenie.
Coś musiało pójść nie tak chyba... :( ale mam nadzieje, że już jest ok.Moze cos z ciasteczkami namieszales ??
[ Dodano: 23-01-2007, 14:48 ]
Gdzie?szata się zmieniła OKI!!!
re
monitora nie zmieniłem-nie czysciłem...ale teraz barwy sa jakieś inne,to samo mam na 2 monitorach
W takim razie dorzucę jeszcze swoje trzy grosze...Myślę, że temat można już "odkleić".
1) Czy można zmienić styl URLa na bardziej wyróżniający? W obecnej kolorystyce łatwo przegapić, że np. pod EP kryje się jakiś link.
2) Ile obecnie wynosi timeout, po którym następuje wylogowanie bezczynnego użytkownika?
Sęk w tym, że do"bezczynności" zalicza się również pisanie postu. Jeżeli odpowiedź składa się z kilku linijek to nie ma problemu. Jednak napisanie czegoś obszerniejszego zajmuje zwykle sporo czasu. Na tyle dużo, żeby po wciśniśnięciu "Wyślij" wylądować ponownie na stronie logowania. Niestety po powtórnym zalogowaniu wraca się do pustego okna edycyjnego a wpisany elaborat diabli biorą. Wprawdzie wyrobiłem sobie nawyk zrzucania tekstu do schowka ale, primo - nie zawsze o tym pamiętam, secundo - czasem schowek bywa zajęty czymś innym.
Wolę nie liczyć przekleństw, które zużyłem na odreagowanie utraconych postów.
W ogóle bazujący na WWW front-end forum phpBB nie jest IMHO specjalnie przyjazny, gdy chce się napisać większą porcję tekstu. Jest to jeden z powodów, dla których ociągałem się z pojawieniem na forum preferując p.m.e. i klasyczne mechanizmy usenetowe.
--
MDz
P.S. Schowek znowu okazał się przydatny ;->
Większość przeglądarek zapamiętuje wpisany w pole tekstowe tekst przed wysłaniem, tak więc w tej sytuacji pomocny jest przycisk "Wstecz".Jednak napisanie czegoś obszerniejszego zajmuje zwykle sporo czasu. Na tyle dużo, żeby po wciśniśnięciu "Wyślij" wylądować ponownie na stronie logowania. Niestety po powtórnym zalogowaniu wraca się do pustego okna edycyjnego a wpisany elaborat diabli biorą.
O tym czy zostałeś wylogowany dowiadujesz się dopiero po wciśnięciu "wyślij" gdy zostaniesz przekierowany na stronę logowania. W tym momencie masz dwie możliwości:Większość przeglądarek zapamiętuje wpisany w pole tekstowe tekst przed wysłaniem, tak więc w tej sytuacji pomocny jest przycisk "Wstecz".
- zalogować się i automatycznie przejść do edycji, ale z pustym oknem edytora.
- zrezygnować z logowania, wykonać "wstecz" i wrócić do... przeglądania wątku. A nie, jak można by oczekiwać, do edytowanego wcześniej tekstu.
Przynajmniej tak to wygląda z punktu widzenia mojego i MSIE, którego najczęściej używam.
Jedno i drugie rozwiązanie jest potencjalnie frustrujące.
--
MDz
Sprawdzałem zarówno w Operze 9.10 oraz w IE 6 i wraca do edytowanego tekstu. Ale widze, że mamy pewną rozbieżność w systemach operacyjnych, więc może w Win2k wygląda to inaczej.- zrezygnować z logowania, wykonać "wstecz" i wrócić do... przeglądania wątku. A nie, jak można by oczekiwać, do edytowanego wcześniej tekstu.
Witam.
Ale oczywiście do zrobienia ;)
Powinno wystarczyć, ale jeśli trzeba będzie to można zwiększyć.
Postaram się to zrobić, tylko muszę się dowiedzieć jak, bo nigdy tego nie robiłem.1) Czy można zmienić styl URLa na bardziej wyróżniający? W obecnej kolorystyce łatwo przegapić, że np. pod EP kryje się jakiś link.
Ale oczywiście do zrobienia ;)
Domyślnie było ustawione 900 teraz przestawiłem na 1500 (25min.)2) Ile obecnie wynosi timeout, po którym następuje wylogowanie bezczynnego użytkownika?
Powinno wystarczyć, ale jeśli trzeba będzie to można zwiększyć.