Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomóżmy sobie pomóżmy EP

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:
Pomóżmy sobie pomóżmy EP

Postautor: PICIA » 3 wrz 2005, o 18:36

tak sobie myslę ,wiele z nas ma wiele ciekawych projektów w głowie które mozna przedstawić redakcji EP do opracowania-masz cos ciekawego co byłoby na topie??? napisz...

Moze ja coś sam dołożę do kotła 8) :
- opracowano przystawkę CLIP-FSK a moze by dobudowac muduł za pomoca którego wpiszemy-zaprogramujemy tz niechciany numer a moze i kilka??? -modul tak zareaguje ze załaczy linie-odbierze rozmowę tz przytrzyma i sie rozłaczy...dowcipnisiowi ulzy sie jak zobaczy rachunek po tz głuchych wywolaniach... :twisted:
- dobudowa dodatkowego modułu na kosci ISD-mozliwosc wgrania komunikatu dla takiej osoby :569: :twisted:

- nagrywamy rozmowe telefoniczną prosty układ moze z wykorzystaniem kostki ISD a moze do komputera???

- tz szukacz par w kablu telefonicznym ,czesto mamy do czynienia z kablami wieleoparowymi fajnie jak są poprawnie dwójkowane...ale gdy wszystkie białe??? jest problem...ale podłaczamy szukacz i ...jest sukces..
mozna na baterie-przesłuch -rozmowa ale potrzeba 2 osoby a my jesteśmy sami...kolejny ból... a latać tam i z powrotem....ech...

- czesto sie zdarza ze mamy 2 numery w domu i kilka aparatów...moze warto sie pokusic o przystawkę która bedzie obsługiwała 2 linie na 1 aparacie???...aparaty 2 liniowe zadko spotykane a i tez ich cena pewnie wygórowana....

- tester kabli LAN- krosowane na wprost i tz croswer-jesli nie poprawnie pisze przepraszam z pośpiechu..

- tester sieci ISDN -mamy łacze cyfrowe i NT-terminal isdn i kilka aparatów isdn robimy dodatkowe gniazdka ...stop!!! jesli źle zrobimy uszkodzenie aparatu ISDN murowane -trudno mi powiedziec czy modem tez...nie sprawdzałem.

itd moze narazie zastopuje

ps
Ciekawe co na to Redakcja..????

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Re: Pomóżmy sobie pomóżmy EP

Postautor: a_antoniak » 3 wrz 2005, o 22:19

- opracowano przystawkę CLIP-FSK a moze by dobudowac muduł za pomoca którego wpiszemy-zaprogramujemy tz niechciany numer a moze i kilka??? -modul tak zareaguje ze załaczy linie-odbierze rozmowę tz przytrzyma i sie rozłaczy...dowcipnisiowi ulzy sie jak zobaczy rachunek po tz głuchych wywolaniach... :twisted:
Od ok. miesiąca w Redakcji EP jest mój kolejny projekt z serii "dekodujemy CLIP-a". Projekt nosi nazwę "Minimoduł CLIP". Pozwala on na odczyt za pomocą dowolnego mikrokontrolera numeru i reakcję taką jaką tylko zamarzy sobie użytkownik. To jakby hybrydowy układ scalony. Wystarczy przypiąć do niego np. '2313 i robić co dusza zapragnie. Są przykłady sterowania minimodułem w AVR-GCC i w "nieśmiertelnym" Bascomie.

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: PICIA » 3 wrz 2005, o 22:22

Od ok. miesiąca w Redakcji EP jest mój kolejny projekt z serii "dekodujemy CLIP-a". Projekt nosi nazwę "Minimoduł CLIP". Pozwala on na odczyt za pomocą dowolnego mikrokontrolera numeru i reakcję taką jaką tylko zamarzy sobie użytkownik. To jakby hybrydowy układ scalony. Wystarczy przypiąć do niego np. '2313 i robić co dusza zapragnie. Są przykłady sterowania minimodułem w AVR-GCC i w "nieśmiertelnym" Bascomie.
nic mi o nim niewiadomo..a przypiecie 2313 wiele mi nie mówi -w sumie nic

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 3 wrz 2005, o 22:26

nic mi o nim niewiadomo..a przypiecie 2313 wiele mi nie mówi -w sumie nic
Nie bardzo rozumiem. Nic dziwnego, że nic nie wiadomo bo tego jeszcze nie było i o tym że projekt istnieje wie w sumie tylko PZb (projekt jest w Red.). A przypięcie '2313 to przylutowanie paru nóżek do minimodułu zgodnie ze schematem prostego interfejsu - wszystko kiedyś będzie w artykule.

Mówiąc krótko: układ umożliwia dowolne wykorzystanie informacji o numerzez abonenta dzwoniącego a nie tylko prezentację na LCD.

Wróć do „Uwagi o naszym Forum i stronie EP”