Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nowy dział ASSEMBLER i przebudowa grupy "Projekty otwar

Czy powinien powstać dział ASM i przebudowa grupy "Projekty otwarte...."?

Czas głosowania minął 15 wrz 2005, o 10:18

TAK
15
100%
NIE
0
Brak głosów

Liczba głosów: 15
Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Nowy dział ASSEMBLER i przebudowa grupy "Projekty otwar

Postautor: end » 1 sie 2005, o 10:18

Witam, jak już wiadomo miała powstać ankieta, która ma pokazać nam czy dział ASSEMBLER powinien powstać czy też nie.
W sumie to przebudowana byłaby cała grupa "Projekty otwarte i progr. mikrokomputerów" więc nie chodzi nam tylko o dział assembler ale i o przebudowę całej grupy.
Jeśli chodzi o dział ASM i całą grupę to dostałem propozycję by wyglądało to nastepująco:
Grupa: (która już istnieje)
"Projekty otwarte i programowanie mikrokomputerów"
- Programowanie w językach C, C++, Pascal (dotyczy pisania programów na PC-ty)
- Bascom (dotyczy pisania programów na mikrokontrolery)
- C, C++ (dotyczy pisania programów na mikrokontrolery)
- Assembler (dotyczy pisania programów na mikrokontrolery)

"robienie podziału typu '51, AVR, PIC... nie ma sensu"
Pytania i sugestie mile widziane.
Zapraszam do udziału w ankiecie.
Myślę, że nie trzeba tłumaczyć jak oddawać swój głos :wink:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2005, o 12:08 przez end, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
+5V
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: +5V » 2 sie 2005, o 12:26

podział na rodziny procków ma wiekszy sens niż na języki. chyba że działy te miały by dotyczyć podstaw programowania. jezyk C jest jak każdy widzi, a w nim uzywa sie czesto specyficzne cechy mikrokontorlerów, ich rejestry, przerwania itp, i wstawki asemblerowe, czy widzisz tu powiązanie? jak bede robic wstawke asemblerową w c dla mikrokontolera avr to gdzie wtedy mam napisać? widziałeś stronke avrfreaks.net ? to jest stronka o rodzinie avr, i C i asm jest powiązany.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 sie 2005, o 13:07

podział na rodziny procków ma wiekszy sens niż na języki. chyba że działy te miały by dotyczyć podstaw programowania. jezyk C jest jak każdy widzi, a w nim uzywa sie czesto specyficzne cechy mikrokontorlerów, ich rejestry, przerwania itp, i wstawki asemblerowe, czy widzisz tu powiązanie? jak bede robic wstawke asemblerową w c dla mikrokontolera avr to gdzie wtedy mam napisać? widziałeś stronke avrfreaks.net ? to jest stronka o rodzinie avr, i C i asm jest powiązany.
To może coś zaproponuj :idea:

Awatar użytkownika
+5V
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: +5V » 11 sie 2005, o 11:47

Moją propozycją nr1. jest nic nie zmieniać, bo forum nie jest na tyle obciążone i nie skupia ogromnej liczby ludzi, aby to miało jakiś sens. Zapytania ktore sie pojawiają są na tyle rzadkie ze nie wide po prostu powodu do tworzenia nowych zakątków zapomnienia.

Jeśli jednak jest powszechny "mus" wprowadzania zmian, to moja propozycja nr2 ktora miała by dotyczyć programowania: to utworzyć np. takie działy:
Programowanie mikrosystemów (problemy ogolne, np. obsluga wyswietlacza)
Mikrokontrolery Microchip (PIC, DSPIC)
Mikrokontrolery Atmel AVR
Mikrokontrolery '51
Mikrokontrolery ARM
Mikrokontrolery innne (Renesas, ST, COP, Nec, Toshiba, Winbond ...)
Pozostałe układy programowalne (układy SoC, języki: vhdl, verilog, abel, ...)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 sie 2005, o 17:04

Jeśli jednak jest powszechny "mus" wprowadzania zmian
Nie ma "musu"...
Ale chcemy aby forum było bardziej przejzyste i uporządkowane w celu łatwiejszego użytkowania przez forumowiczów.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Może napiszcie który pomysł wam się bardziej "widzi" i zrobimy to jak trzeba. :)

[ Dodano: 16-08-2005, 10:41 ]
W związku z tym, że są wakacje i mniej ludzi siedzi przy kompie postanowiliśmy przedłużyć ankietę o 30 dni i w tym czasie czekamy na wasze propozycje co do przebudowy tego działu.
Pozdr.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 19 sie 2005, o 06:26

hm..... Ja zacząłem temat więc analogicznie jestem jak najbardziej za... a jesli chodzi o organizacje to mysle ze najlepiej bedzie podzielic programowanie na 2 grupy.. PC i uC a w środku kazdej różne języki. dzielenie na rodizny uC chyba nie ma sensu. Pozrdo

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 sie 2005, o 16:09

Najlepiej jakbyś zaprezentował jak miałoby to wyglądać :)

[ Dodano: 16-09-2005, 13:07 ]
Widocznie zostanie tak jak to zostało przedstawione w pierwszym poście, nikt nie przedstawił jak ma to dokładnie wyglądać, więc tak pozostanie.
Dziękuje za udział w ankiecie.
Pozdr. End

Wróć do „Uwagi o naszym Forum i stronie EP”