Ponieważ jestem ostatnio w temacie ogrodów, może podpowie mi ktoś czy widział na rynku kosiarkę, która pracowałaby tak jak te odkurzacze "roomba". Ponieważ trawnik z założenia nie ma ścian, wydaje mi się, że krawędzie trawnika powinny być wyznaczone przez jakieś nadajniki. Albo przynajmniej w trawniku powinny być jakieś punkty orientacyjne, na podstawie których komputer pokładowy kosiarki oceniałby swoje położenie i sprawdzał je na wbudowanej mapie...
Czy któryś z forumowiczów miał do czynienia z takimi rozwiązaniami?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękosiarki automatyczne
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: kosiarki automatyczne
Mój znajomy miał taką kosiarkę jednak nie wiem co to był za model. Fajna sprawa z tym Jak go odwiedzę to wypytam się o nią napiszę.
z tego co wiem husqvarna oferuje najlepsze na rynku i nie ma co się zastawiać.
Chińczyki mają całą ofertę takich kosiarek, z tego co wiem, działają w polu ograniczonym drutem dopiętym do nadajnika
Tak tylko że te kosiarki do koszenia pierwszej trawy za bardzo się nie nadają, ale na drugie koszenie jak najbardziej.
Ostatnio na targach Inteligenty Dom Kraków 2016 Husqvarna prezentowała właśnie taką kosiarkę - niezłe rozwiązanie jednak wymaga w miarę równego, dobrze utrzymanego trawnika.
Takich kosiarek jest pełno i produkowane są przez różne firmy. Trzeba tylko specjalną taśmą wytyczyć obszar, za który nie będzie mogła wyjechać.