Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLicznik modulo 3
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam, może ktoś mi podpowiedzieć jak zbudować licznik modulo 3 liczący w tył na przerzutnikacj JK i elementach NAND. Gdzie podłączyć wejścia zerujące, Jak rozpisać tabele stanów,
- Darlington
- -
Potrzebujesz 2 przerzutników JK.
Stany idą tak: 10->01->00->10-> ...
Musisz wyprowadzić równania na Ja, Ka, Jb, Kb.
Zapisz to w tabelce:
np.
tu się przyda tabela wzbudzeń dla przerzutnika JK. Czyli tabelka Q->Q+
Teraz Ja, Ka, Jb i Kb w siatki Karnaugha i minimalizacja względem a,b (a i b oznaczam bity stanu), czyli 4 siatki Karnaugha. Potem przekształcenie tych równań na postać możliwą do zrealizowania na NANDach (mogą być przydatne prawa de'Morgana i przekształcenia z algebry Boole'a) i łączymy wszystko wg otrzymanych równań.
Wejście zerujące - po co? Ten układ będzie miał zamkniętą trajektorie stanów i będzie zliczał w cyklu 2->1->0->2->1->0->2->...
Stany idą tak: 10->01->00->10-> ...
Musisz wyprowadzić równania na Ja, Ka, Jb, Kb.
Zapisz to w tabelce:
np.
Kod: Zaznacz cały
stan / stan następny / JaKa / JbKb
a b / a+ b+
-----------------------------------
10 / 01 / x1 / 1x
01 / 00 / 0x / x1
itp...
Teraz Ja, Ka, Jb i Kb w siatki Karnaugha i minimalizacja względem a,b (a i b oznaczam bity stanu), czyli 4 siatki Karnaugha. Potem przekształcenie tych równań na postać możliwą do zrealizowania na NANDach (mogą być przydatne prawa de'Morgana i przekształcenia z algebry Boole'a) i łączymy wszystko wg otrzymanych równań.
Wejście zerujące - po co? Ten układ będzie miał zamkniętą trajektorie stanów i będzie zliczał w cyklu 2->1->0->2->1->0->2->...