Witam. Do załączania diod LED bezpośrednio z portów mikrokontrolera wykorzystuje się sterowanie katodami (z reguły prościej jest na linii portu wystawić 0V niż 5V).
Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy z różnych powodów wygodnie byłoby posługiwać sie logiką dodatnią, i tutaj mam do was pytanie, bo pomysłów jest sporo - do wybranego portu można dołączyć m. in:
- kostkę 4050 (bufory nieodwracające, niestety tylko 6 w kostce)
- kostkę 4010 (praktycznie to samo co wyżej)
- 8 rezystorów + 8 tranzystorów NPN
Tradycyjny sposób z tranzystorami nie koniecznie jest pomysłem trafionym, również ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim dlatego, że zabiera sporo miejsca na płytce drukowanej.
Kostki buforów nieodwracających mają średnio wygodny rozkład wyprowadzeń. Przydało by się coś podobnego do ULN 2803 (świetny rozkład wyprowadzeń) tyle, że nieodwracającego. Zna ktoś coś takiego?
A może jeszcze jakieś inne rozwiązania?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie Anod LED z mikrokontrolera - sposoby
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
To co Ty chcesz tym świecić ?? Dobrej jakości diody ładnie świeca przy 5 mA. Zakładałem że chcesz mieć coś w rodzaju kontrolki ale więcej niż 8? to przecież chyba dużo prościej jest zrobić logike odwrotną?? Poza tym też nie łapie co Ci nie pasuje w ULN2308 podpinasz go na wprost... działa na zasadzie OC i diody ładnie świeca przy 1 na wyjściu uC. Lepszego sposobu nie widzę patrząc na wyprowadzenia itd...
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam znowuTo co Ty chcesz tym świecić ?? Dobrej jakości diody ładnie świeca przy 5 mA. Zakładałem że chcesz mieć coś w rodzaju kontrolki ale więcej niż 8? to przecież chyba dużo prościej jest zrobić logike odwrotną?? Poza tym też nie łapie co Ci nie pasuje w ULN2308 podpinasz go na wprost... działa na zasadzie OC i diody ładnie świeca przy 1 na wyjściu uC. Lepszego sposobu nie widzę patrząc na wyprowadzenia itd...
Generalnie to można rzeczywiście podpiąć ULN2803 i za jego pośrednictwem sterować katodami diod LED (wspólna anoda), uzyskując ten sam efekt - logika dodatnia jakby nie patrzeć. Ale jak już jesteśmy w temacie, to myślę, że ciekawie się odrobinę zrobiło, bo jednak można założyć sytuację, kiedy rzeczywiście przyjdzie potrzeba sterowania anodami - pytanie - co wtedy?
Drogi UDN2982? Tanie, ale liczne tranzystory z rezystorami?