Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zdekodować kod MLT-3 na kod NRZ???

pietras65
-
-
Jak zdekodować kod MLT-3 na kod NRZ???

Postautor: pietras65 » 8 gru 2007, o 10:37

To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli bym nie zastosował sie do zasad redagowania pytania...

Mam następujący problem. Muszę zaprojektować koder/dekoder kodu MLT-3 na kod NRZ.

Kod MLT-3: przyjmuje poziomy logiczne -1V 0V 1V. Zmiana wartości nadawanego bitu oznacza zmianę poziomu napięcia w cyklu 0V, +1V, 0V, -1V, 0V, +1V.

Kod NRZ:kod cyfrowy, w którym polaryzacja zmienia się na dodatnią po przejściu 0/1 i na ujemną przy przejściu 1/0

Podobno zadanie nie jest trudne jednak ja spędziłem już godziny na poszukiwaniach i nic nie mogę znaleźć. Przeszukałem setki pdf ze stronki freepatensonline.com... Wiem że niby ten problem można rozwiązać używając dwóch komparatorów albo mostku Gretza z szybkimi diodami ale nie potrafię tego zastosować:/ Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym bardzo wdzięczny.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”