Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Program do sterowania serwomechanizmow (DELPHI)

fafe
-
-
Kontaktowanie:
Program do sterowania serwomechanizmow (DELPHI)

Postautor: fafe » 9 lis 2004, o 23:31

Witam !! czy ktos wie jak w delphi zrobic rozne predkosci automatycznego przewijania Labela.
Chyba pytanie jest malo zrozumiale jak ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt mailem wysle wtedy juz gotowy program i dokladnie wyjasnie o co mi chodzi:)

Na prtscr widac program napisany w AVT chodzi o te osiem suwakow ktore dzialaja w zakresie od 0 do 255 mozna zaprogramowac dla kazdego z nich kilkanascie tysiecy ustawien i potem puscic calosc zeby sie "odtwarzala" dodatkowo mozna ustawic trzy rozne predkosci dzialania tych suwakow (i wlasnie o te predkosci mi- chodzi jak je zrobic??)

Ale zakrecilem to pytanie mam nadzieje ze ktos zrozumie

moje gg.2560181
Załączniki
program.JPG

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 12 lis 2004, o 18:25

Musisz zatrudnic komponent Ttimer. Mozna w nim ustawiac czas i zdarzenie jakie ma nastapic po tym czasie (skok do jakiejs procedury) Wtedy w tej procedurze dajesz TrackBar1.Value:=wartosc i tak dla kazdego suwaka. Wartosc mozesz pobierac z tablicy albo wyliczac albo poprostu inkrementowac Wartosc:=Wartosc+1. Czas Ttimer bedzie wtedy wyznaczal predkosc z jaka bedzie sie zwiekszac wartosc suwaka.
Pozdro
Dexter

fafe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: fafe » 12 lis 2004, o 18:35

Dziekuje bardzo za pomoc mama nadzieje ze sobie z tym poradze:)
Pozdrawiam

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 26 gru 2004, o 18:42

Mam prośbę, czy mógłbyś mi przesłać ten programik??
jeżeli to możliwe oczywiscie. admin@modelarstwo-rc.cxc.pl

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”