Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzaprojektowac rejestr szreregowo rownolegly
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam
mam za zadania zbudowac rejestr szeregowo równoległy 3-biotwy na przerzutnikach JK z mozliwoscia wyprowadzania informacji do dwóch odbiorników w postaci normalnej lub zanegowanej. uklad rejestru mam zbudowany jak na zalaczniku, natomiast mam problem z wprowadzeniem mozliwosci wyprowadzania informacji do dwoch odbiorników. Gdy podlaczylem bezprosrednio z Q lub nieQ to zwrocil mi sprawozdanie. Mówil cos o jakims ukladzie skladajacym sie z 4 bramek, niestety nie wiem jakim. Czy moglby ktos mi powiedziec co to za uklad? Bede wdzieczny.
pozdrawiam
mam za zadania zbudowac rejestr szeregowo równoległy 3-biotwy na przerzutnikach JK z mozliwoscia wyprowadzania informacji do dwóch odbiorników w postaci normalnej lub zanegowanej. uklad rejestru mam zbudowany jak na zalaczniku, natomiast mam problem z wprowadzeniem mozliwosci wyprowadzania informacji do dwoch odbiorników. Gdy podlaczylem bezprosrednio z Q lub nieQ to zwrocil mi sprawozdanie. Mówil cos o jakims ukladzie skladajacym sie z 4 bramek, niestety nie wiem jakim. Czy moglby ktos mi powiedziec co to za uklad? Bede wdzieczny.
pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- -
Re: zaprojektowac rejestr szreregowo rownolegly
Nie wiem co to za układ na 4 bramkach, ale może w tym "wyprowadzaniu w postaci prostej i zanegowanej" chodziło o "przepuszczenie" wyjść Q przez 2-wejściowe bramki EX-OR. Drugie wejścia wszystkich bramek łączysz razem i gdy tam podasz 0 - masz wyjścia proste a gdy 1 - zanegowane.
dziekuje Ci za odpowiedz. Czy czasem przy uzyciu bramki EX-OR gdy na wyjsciu Q bedzie 1 i podamy 1 to nie wyjdzie w formie zanegowanej? A moze bylbys chetny podjecia sie zrobienia tego ukladu oczywiscei za $$$?
pozdrawiam
pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- -
Tak.dziekuje Ci za odpowiedz. Czy czasem przy uzyciu bramki EX-OR gdy na wyjsciu Q bedzie 1 i podamy 1 to nie wyjdzie w formie zanegowanej?
Nie.A moze bylbys chetny podjecia sie zrobienia tego ukladu oczywiscei za $$$?
tak napewno moze byc?a np gdy q bedzie 0 i bede chcial w postaci prostej czyli podam 0, z EX-ORa wyjdzie mi 1 czyli zanegowane
Skąd takie przypuszczenie?gdy q bedzie 0 i bede chcial w postaci prostej czyli podam 0, z EX-ORa wyjdzie mi 1 czyli zanegowane
w EX-ORze te same stany daja 0, tak?
- Tomasz Gumny
- -
Tak.w EX-ORze te same stany daja 0, tak?
No to też pytam, skąd taki wniosek wcześniej
Zobacz sobie tablicę prawdy exor, choćby na wiki, a wszystko stanie się jasne
Zobacz sobie tablicę prawdy exor, choćby na wiki, a wszystko stanie się jasne