Postautor: tg3a » 26 maja 2008, o 20:41
Ja myślę, że iteracyjność tego projektu polega na tym, że można go zrealizować w postaci bardzo podobnych do siebie warstw. 1-sza warstwa będzie zawierała sześć 4-wejściowych bramek NAND wykrywających wszystkie najdłuższe sekwencje 4-jedynkowe, oraz 6-wejściowej bramki NAND zanegowanej na wyjściu (albo, gdy profesor się zgodzi, to po prostu AND), wypracowującej sygnał zezwolenia, który, jeśli jest równy zeru, oznacza, że wykryto co najmniej jedną sekwencję 4 jedynek, i blokuje następne warstwy. Warstwa następna będzie zawierała siedem 4-wejściowych bramek NAND (ze względu na sekwencje 3-jedynkowe potrzebne byłyby 3-wejściowe, ale dodatkowo mamy sygnał zezwolenia), oraz jedną bramkę 7-wejściową AND lub NAND + negator. Analogicznie warstwy następne zawierają odpowiednio 8 i 9 bramek NAND również 4-wejściowych, bo za każdym razem maleje ilość wejść detekujących sekwencje, a rośnie ilość wejść zezwolenia (a warstwa sekwencji 2-jedynkowych również 8-wejściową bramkę AND lub NAND zanegowaną). Ponieważ nie ma następnych warstw, to ostatnia warstwa nie musi wypracowywać sygnału zezwolenia. Na wyjściu jest 9 bramek NAND maksymalnie 10-wejściowych, do których wejść są podłączone wyjścia wszystkich bramek NAND detekujących sekwencje jedynek (z wszystkich warstw), na których wejścia jest podawany odpowiedni sygnał wejściowy. Przykładowo bramka wyjściowa 1-szego bitu ma podłączone wejścia do wyjścia 1-szej bramki detekującej czwórki jedynek (na wejściach 1, 2, 3 i 4), do 1-szej bramki detekującej trójki jedynek (na wejściach 1, 2 i 3), do 1-szej bramki detekującej pary jedynek (na wejściach 1 i 2), oraz do 1-szej bramki detekującej pojedyncze jedynki (na wejściu 1). Bramki wyjść 4, 5 i 6 będą musiały mieć komplet 10-ciu wejść (4 z warstwy 1-szej, 3 z warstwy 2-giej, 2 z warstwy 3-ciej i 1 z warstwy 4-tej).
Jeśli ten opis słowny będzie zbyt skomplikowany, to postaram się narysować jakiś schemat. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, i moja koncepcja jest poprawna.
Pozdrawiam, i życzę zaliczenia tematu.