Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgram do sterowania przeksztaltnika energolelktronicznego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
sytuacja wyglada jak na rysunku zalaczonym. Sterujemy wypelnieniem zadawanym w potencjometru. Program pisze w asemblerze na mikrokontroler Hitachi (Renesans) h8/3048f. Licze na jakies sugestie. Moje wsteopne przemyslenia: chce wykorzystac tryb compare match output i 2 uklady czasowe ITU i wykorzystac przerwania. Na poczatek chce wygenerowac ten przebieg s1 czyli wpisuje do rejestru GRB mala wartosc - ustawic wyjscie TIOCA na 1 i wygenerowac przerwanie, w programie obslugi przerwania zmodyfikowac GRB wpisujac wartosc wypelnienia - po uplywie tego czasu wyzerowac licznik i ustawic wyjscie na 0. czest sygnalow sterujacych ma wyn 4kHz. od okresu odejmuje wartosc czasu odpowiadajaca wypelnieniu i wczytuje do licznika - po uplywie tego czasu wystawiam przerwanie i wyjscie na 1. Czy to ma sznse chodzic bo nie mam teraz mozliwosci tego sprawdzic. a moze ktos ma jakis lepszy sposob. zastanawialem sie tez nad PWM ale z tym podzialam jak mi nie wyjdzie to.
Nie programowalem h8, ale z tego co widze w dokumentacji po nazwach rejestrow, to chcesz zrobic cos jak PWM tylko na piechote (i chyba okrezna droga).
Generalnie wykozystanie PWM to jest wlasnie to czego potrzebujesz, do tego ADC do zczytania wartosci ze sterujacego potencjometru. Wiem ze dokumentacja do tego h8 jest obszerna (901 str), ale conieco jest tam o PWM napisane.
Generalnie wykozystanie PWM to jest wlasnie to czego potrzebujesz, do tego ADC do zczytania wartosci ze sterujacego potencjometru. Wiem ze dokumentacja do tego h8 jest obszerna (901 str), ale conieco jest tam o PWM napisane.