Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

etehrnet delphi

plastik
-
-
Kontaktowanie:
etehrnet delphi

Postautor: plastik » 15 lis 2005, o 23:32

witam,

czy ktos sie bawil komunikacja w delphi z uzyciem etehrnetu ? jaki do tego potrzebny jest komponent?
czy bylby jakis ukladzik ktory symulowalby polaczenie i przez delphi odczytywalbym ramke ? Zamiast symulowanego urzaddzenia bedzie pozniej uklad eletroniczny, jaki jeszcze nie wiem. Chodzi o przetestowanie polaczenia i ewentualne zestawienie polaczenia.

z gory dziekuje

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Re: etehrnet delphi

Postautor: gawel » 16 lis 2005, o 11:06

witam,

czy ktos sie bawil komunikacja w delphi z uzyciem etehrnetu ? jaki do tego potrzebny jest komponent?
czy bylby jakis ukladzik ktory symulowalby polaczenie i przez delphi odczytywalbym ramke ? Zamiast symulowanego urzaddzenia bedzie pozniej uklad eletroniczny, jaki jeszcze nie wiem. Chodzi o przetestowanie polaczenia i ewentualne zestawienie polaczenia.

z gory dziekuje
To zależy co chcesz uzyskać. Generalnie przejrzyj zakładkę "FastNet'. Co do urządzenia, to może popatrz na http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=124

plastik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: plastik » 16 lis 2005, o 16:24

witam ponownie,

dzieki za podany link przyda sie ale w pozniejszym etapie :)
napisze wiecej o co mi chodzi:
potrzebuje zestawic polaczenie jednego prgramu z drugim
-jeden moze to byc dowolna aplikacja dzialajaca pod XP w ktorej bedzie mozna zadac jakies IP, port
-drugi programik w delphi ( tu nie chodzi juz o gotowe rozwiazanie bo nie ma tak latwo :) ) ktory bedzie sie komunikowal z pierwszym programem i wyciagal z nigo zadane parametry, w przyszlosci ten wirtualny programik zastapi jakies urzadzonko elektroniczne ktore bedzie generowalo wlasnie IP czy numer portu

wyczytalem cos o module INDY w delphi moze tym sie posluzyc? moze jakies przyklady?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 17 lis 2005, o 12:55

Może być i Indy. Masz kilka różnych przykładów w http://www.edw.com.pl/n0003/indy.zip
Plik będzie wystawiony przez 3 dni, więc musisz go zaabrać.

plastik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: plastik » 17 lis 2005, o 16:27

dziekuje za przyklady

jak sie urodzi jakis nowy problem napisze

pozdrawiam

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

zaineterowany tym tematem

Postautor: areczkas » 20 lis 2005, o 19:28

Witaj Plastik

Sam jestem zainteresowany tym zagadnieniem. Stąd moja prośba, jeśli będziesz miał jakieś rozwiązania byłbym wdzięczny o jakieś informację.

Pozdrawiam

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Re: zaineterowany tym tematem

Postautor: Jurek Szczesiul » 20 lis 2005, o 20:05

Witaj Plastik

Sam jestem zainteresowany tym zagadnieniem. Stąd moja prośba, jeśli będziesz miał jakieś rozwiązania byłbym wdzięczny o jakieś informację.

Pozdrawiam
Cześć

Np. najprostsze wypróbowanie socketów Indy10 w komunikatach tekstowych:

Kod: Zaznacz cały

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin // połączenie-rozłączenie klienta if IdTCPClient1.Connected then IdTCPClient1.Disconnect else IdTCPClient1.Connect; end; procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); begin IdTCPServer1.Active:=True; end; procedure TForm1.IdTCPServer1Connect(AContext: TIdContext); begin // akcja serwera przy wykryciu podłączenia klienta SynEdit1.Lines.Add('Klient dał głos'); end; procedure TForm1.IdTCPServer1Disconnect(AContext: TIdContext); begin // akcja serwera przy rozłączeniu klienta SynEdit1.Lines.Add('Klient sobie poszedł'); end; procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); begin // wysłanie tekstu przez klienta if IdTCPClient1.Connected then IdTCPClient1.IOHandler.WriteLn('Jestem klient'); end; procedure TForm1.IdTCPServer1Execute(AContext: TIdContext); begin // odbiór tekstu po stronie serwera SynEdit1.Lines.Add(AContext.Connection.IOHandler.ReadLn); end;
To na jednym komputerze więc host dla klienta ustawiony na localhost,
no i jakiś wspólny port np. 35000

Albo wziąć gotowe delphiane komponenty TServerSocket / TClientSocket
- być może mają bardziej kompletny help.

Pozdrowienia Jurek S.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”