Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z QBASIC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
mam program QBASIC ktory skopiowalem z folderu systemy WIN98 tylko ze jak go wlacze to co chwile sie wiesza
znacie jakis inny odpowiednik tego softa co podejdzie pod XP ??

A może VB (Visual Basic)? lub VBA (to samo w programach MS office)?
Kiedyś była wersja learning edition bardzo niewiele okrojona, za 160 zł można było nawet sprzedawać swoje programy.
Książek o VB jest po polsku duża ilość.
Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
Kiedyś była wersja learning edition bardzo niewiele okrojona, za 160 zł można było nawet sprzedawać swoje programy.
Książek o VB jest po polsku duża ilość.
Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
Albo VirtualPC z zainstalowanym Dosem.
Chociaż bardziej polecałbym Turbo Basic firmy Borland (jakoś wole kompilatory Borlanda niż M$). Pozatym jest to kompilator a nie interpreter jak QBASIC i tworzy prawdziwe pliki EXE no i działa pod XP chociaż tez jest programem dosowym.
Chociaż bardziej polecałbym Turbo Basic firmy Borland (jakoś wole kompilatory Borlanda niż M$). Pozatym jest to kompilator a nie interpreter jak QBASIC i tworzy prawdziwe pliki EXE no i działa pod XP chociaż tez jest programem dosowym.
Ja zaczynałem od QBASICa i jakoś sobie radze z innymi językami (ale moze dlatego że bardzo szybko przesiadłem się na Pascala)Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
-
- -
- Kontaktowanie:
Zaczołem temat o QBASICU bo mam taka duuużą ksiazke do programowania ,,Poznaj podstawy programowania " greg perry i tak zaczyna sie od programow Qbasic tam dalej jest C++, VB C, makrojezyki, jezyk JAVA, itp itd
dlatego zaczynam od basica dobrze robie ?? jesli zle to pprzyklady zebym wiedzial co jest nie tak

-
- -
- Kontaktowanie:
Goto było (w C też jest)
Tylko że w C goto jest wykorzystywane sporadycznie i raczej przez "advanced" a w basicu goto jest na porządku dziennym i sprawia sporo kłopotów.
IMHO teżIMHO Basic to jednak strata czasu.

-
- -
- Kontaktowanie:
Ieee.. tam, w basicu mozna sie spokojnie polapac. Jak polapiesz sie w ASM to i w Basicu dasz rade
A kolega mulkey zaczac moglby tez od pascala, co prawda sporo osob na niego zrzedzi, ale tez jezyk uniwersalny opisywania algorytmow jest do pascala najbardziej zblizony. No i na poczatki jest chyba przystepniejszy niz C. Na delphi mozna sie przesiasc bez problemu.

No jak umie, to czemu sobie sam nie napisze ?? a btw. to fajne bylo tez logoKrew mnie zalewa jak czytam wkółko "potrzebuje program w basicu bo tylko ten umiem" itp

Kod: Zaznacz cały
pokaz zolwia;
ukryj zolwia;

A kolega mulkey zaczac moglby tez od pascala, co prawda sporo osob na niego zrzedzi, ale tez jezyk uniwersalny opisywania algorytmow jest do pascala najbardziej zblizony. No i na poczatki jest chyba przystepniejszy niz C. Na delphi mozna sie przesiasc bez problemu.
-
- -
- Kontaktowanie:
Na razie chce zacząćsie uczyć programować bo chce umieć pisać programy i dlatego od basica chcialem zacząć ale widze ze to nie zbyt dobry pomysł sie zastanowie nad pascalem i C.Choc ani jeden jak i drugi nic mi nie mowi
.Jak macie jakies materialy od podstaw ktoregos z jezykow wyzej to mozna podeslac albo podac adres marcin.mulka@neostrada.pl
[ Dodano: 25-10-2005, 11:51 ]
Zainstalowalem na innym dysku win98SE uruchamiam QBAsic i
zamiast literek z jest Y itp itp cos sie przestawilo? zmienilem we wlasciwosciach klawiatki z polski na polski(programisty) dalej tak samo ? 

[ Dodano: 25-10-2005, 11:51 ]
Zainstalowalem na innym dysku win98SE uruchamiam QBAsic i