witam
mam problem ze sprawdzeniem wyświetlacza LED (kit AVT-859 - podwójny 7-segmentowy LED sterowany I2C) połączonego z PC-tem za pomocą interfejsu LPT->I2C, a mianowicie nie wiem jak (i w jakim języku ) najprościej wysłać jakąś cyferkę z PC-ta żeby mi się wyświetliła na tym LED-zie (jestem lamer z elektroniki i za jakiekolwiek porady z góry dziękuję )
P.S. na necie jest głównie oprogramowanie do mikrokontrolerów, a tak jak ja mam "bezpośrednio" połączone to nie znalazłem
poZdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprosty program dla i2c i led
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Radziu, ten "interfejs" to tylko 4 kabelki z LPT do tego kitu: +5V, masa, SDA i SCL. Preev tak sobie to określenie chyba skrócił.
Preev, po pierwsze potrzebna będzie nota użytego w tym kicie drajwera I2C->BCD, żeby się rozeznać, jakie przesyłać mu bajty. Po drugie, cała elektronika to ten zmontowany kit. Teraz potrzebny program, który przez 2 najwygodniejsze linie LPT prześle do kitu wymaganą informację w oparciu o protokół I2C. Skoro pytasz o język, to chyba sobie z tym szybko nie poradzisz. Na pewno musi to być język, który w predefiniowanych procedurach i funkcjach ma łatwy dostęp do portu LPT peceta. Kiedyś zrobiłbym to w Pascalu. Teraz najlepszy byłby pewnie C, ale go nie znam.
Jeśli nie ma jakiegoś gotowca, to taki programik wymaga trochę czasu. Musisz więc chyba poczekać na kogoś, kto ma C w jednym palcu i zechce się tym pobawić.
Preev, po pierwsze potrzebna będzie nota użytego w tym kicie drajwera I2C->BCD, żeby się rozeznać, jakie przesyłać mu bajty. Po drugie, cała elektronika to ten zmontowany kit. Teraz potrzebny program, który przez 2 najwygodniejsze linie LPT prześle do kitu wymaganą informację w oparciu o protokół I2C. Skoro pytasz o język, to chyba sobie z tym szybko nie poradzisz. Na pewno musi to być język, który w predefiniowanych procedurach i funkcjach ma łatwy dostęp do portu LPT peceta. Kiedyś zrobiłbym to w Pascalu. Teraz najlepszy byłby pewnie C, ale go nie znam.
Jeśli nie ma jakiegoś gotowca, to taki programik wymaga trochę czasu. Musisz więc chyba poczekać na kogoś, kto ma C w jednym palcu i zechce się tym pobawić.
Na temat obslugi programowej portu LPT pod win 98 znajdziesz w tym poscie LPT co prawda to jest do sprawdzenia programatora ale jesli chodzi o strone programowa to nie ma znaczenia co jest podlaczone a przyklady programow mozna latwo adaptowac pod i2c z tym ze jest maly problemem one dzialaja pod xp ale mozesz je wykorzystac jako punkt wyjscia. A jesli bylo by dalej cos nie jasne to zawsze Ci postaramy sie pomoc
Da się.
[ Dodano: 26-07-2005, 14:37 ]
Więc tu masz taki oto programik. SDA to linia D0, SCL to linia D2 (taki miałem kabelek i tak zrobiłem) jesli masz inaczej to zmień połączenia. W polu Adres masz wpisany adres układu PCF8574A jeśli masz wersję bez A to wpisz adres 64 . W polu Dane wpisz wartość jaką chcesz wysłać.
[ Dodano: 26-07-2005, 14:37 ]
Więc tu masz taki oto programik. SDA to linia D0, SCL to linia D2 (taki miałem kabelek i tak zrobiłem) jesli masz inaczej to zmień połączenia. W polu Adres masz wpisany adres układu PCF8574A jeśli masz wersję bez A to wpisz adres 64 . W polu Dane wpisz wartość jaką chcesz wysłać.
- Załączniki
-
- LPT.rar
- (250KiB)Pobrany 461 razy