Witam!
Ostatnio wpadł mi w ręce wyświetlacz VFD f-my Epson DM-D202. Jest to alfanumeryczny wyświetlacz VFD 2x20 znaków sterowany przez złącze RS232C. Znajdował zastosowanie w kasach fiskalnych jako ekran klienta. Pomimo, że nadal stanowi on ofertę na rynku wyświetlaczy POS, informacji o sposobie sterowania jest jak na lekarstwo. Moja prośba jest następująca: jak zdefiniować w nim znaki użytkownika. Komendy sterujące tymi funkcjami mają postać:
ESC % n
ESC & s n m [a [p] sxa]
ESC ? n
gdzie:
ECS % = 0x1B25 (Select/cancel user-defined character set)
ESC & = 0x1B26 (Define user-defined characters)
ESC ? = 0x1B3F (Cancel user-defined characters)
Jeśli znacie odpowiedź na moje bolączki lub adres strony gdzie znajdę jakieś informacje, będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam scorpik
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie wyświetlaczem VFD
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
to od Epsona (via Google zapytanko: "DM-D202 programming")
http://www.epsonhandheld.com/pointofsal ... ivers.html, może coś Ci to pomoże,
w ostateczności zamejluj do epsonowego techno-supportu, a co Ci zależy?
ale wiesz, ja bym na Twoim miejscu tę lampę wydłubała w tego modułu,
dokładasz procka, trochę drobnicy i robisz z nim co chcesz
miłego wyświetlania
tasza
http://www.epsonhandheld.com/pointofsal ... ivers.html, może coś Ci to pomoże,
w ostateczności zamejluj do epsonowego techno-supportu, a co Ci zależy?
ale wiesz, ja bym na Twoim miejscu tę lampę wydłubała w tego modułu,
dokładasz procka, trochę drobnicy i robisz z nim co chcesz
miłego wyświetlania
tasza
Witam!
Dzięki za radę. Wprawdzie nie doprowadziła mnie do szczęśliwego finału, ale miło, że zainteresowałaś się tą sprawą (już traciłem nadzieję, że ktokolwiek się tym zainteresuje).
Z Epsonem próbowałem, ale zostałem zignorowany (może wysłałem nie tam gdzie trzeba albo zrobiłem zbyt dużo błędów i nie zrozumieli). Spróbuję jeszcze raz.
Jeśli chodzi o dłubanie, ja też to lubię, ale w tym przypadku... Czy wyciągałaś kiedyś matrycę z alfanumerycznego LCD?! Ten wyświetlacz ma podobną konstrukcję i po wyciągnięciu lampy nie wystarczy kawałek procka. Poza tym świetnie działa, ma bogaty zestaw znaków, możliwość sterowania jasnością itd. Brakuje mi w nim tylko polskich ogonków.
Dlatego, droga taszo, zanim coś wydłubię jeszcze sobie poszukam i pokombinuję.
Pozdrawiam skorpik.
Dzięki za radę. Wprawdzie nie doprowadziła mnie do szczęśliwego finału, ale miło, że zainteresowałaś się tą sprawą (już traciłem nadzieję, że ktokolwiek się tym zainteresuje).
Z Epsonem próbowałem, ale zostałem zignorowany (może wysłałem nie tam gdzie trzeba albo zrobiłem zbyt dużo błędów i nie zrozumieli). Spróbuję jeszcze raz.
Jeśli chodzi o dłubanie, ja też to lubię, ale w tym przypadku... Czy wyciągałaś kiedyś matrycę z alfanumerycznego LCD?! Ten wyświetlacz ma podobną konstrukcję i po wyciągnięciu lampy nie wystarczy kawałek procka. Poza tym świetnie działa, ma bogaty zestaw znaków, możliwość sterowania jasnością itd. Brakuje mi w nim tylko polskich ogonków.
Dlatego, droga taszo, zanim coś wydłubię jeszcze sobie poszukam i pokombinuję.
Pozdrawiam skorpik.
gawel
skorpik
a to btw wydłubywania
a co do mejlowania z Epsonem, hint: "zastaw się" jakąś zorientowaną
na elektronikę firmą, pewnie znasz kogoś kto Ci takiego mejla
wyśle, z maluczkimi firmy słabo gadają, ja to przerabiałam z Futabą,
a jak wysłałam z korporacyjnej skrzynki to od razu Dear Mrs...
pełna kultura & cukier!
walcz!
tasza
skorpik
a to btw wydłubywania
a co do mejlowania z Epsonem, hint: "zastaw się" jakąś zorientowaną
na elektronikę firmą, pewnie znasz kogoś kto Ci takiego mejla
wyśle, z maluczkimi firmy słabo gadają, ja to przerabiałam z Futabą,
a jak wysłałam z korporacyjnej skrzynki to od razu Dear Mrs...
pełna kultura & cukier!
walcz!
tasza