Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

DS1820, wyświetlacz LCD, nadajnik i odbiornik podczerwieni

jas_dream
DS1820, wyświetlacz LCD, nadajnik i odbiornik podczerwieni

Postautor: jas_dream » 20 maja 2004, o 23:35

Witam :roll:
Jest to mój pierwszy temat a w tematyce elektroniki nie jestem fachowcem :P . Chciałem zapytać się o kilka rzeczy.

1. Czy można i czy opłacałoby się czujkę Dallasa DS1820 podłączyć do nadajnika podczerwieni, który wysyłałby temperaturę do odbiornika podczerwieni, znajdującego się przy komputerze?
2. Czy jeżeli odległość pomiędzy czujką Dallasa DS1820 a komputerem wynosząca ok. 20 metrów (mniej) jest dużą odległością i dlatego czujka może przekazywać temperaturę z większym błędem lub też sytuacja wymagałaby dodatkowego napiecia?
3. Czy do takiego celu (przesyłanie w podczerwieni) można by użyć odbiornika/nadajnika np. Infra Red (IRDA) służących dla komórek?
4. Czy ktoś programował czujkę Dallasa w środowisku Delphi?
5. Czy LCD (DM156, wyświetlacz LCD -1x24, na HD44780) może być podłączony bezpośrednio do portu LPT (gniazdo do lutowania) czy jeszcze trzeba jakieś bajery?
6. Czy czujkę Dallasa DS1820 można podłączyć bezpośrednio pod port COM 9 pinowy (gniazdo do lutowania), i następnie te gniazdo pod COM?

Przepraszam jeżeli zagmatwałem :) :-) :)

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 21 maja 2004, o 22:48

ad 1. bylo by to mozliwe (ale czujka musiala by miec wlasne zasilanie i wtedy szyna danych(1 kabelek) moze sterowac dioda ired, po drugiej stronie odbiornik(fotodioda ired zdaje sie) do wzmacniaczyka i bez zadnych dodatkowych koderow itp powinno prondzic
ad 2. 20m jak na podczerwien to raczej duzo i mozliwe ze przez to beda bledy (rzeklbym nawet b. prawdopodobne o ile uda ci sie wysylac podczerwien na 20m;))
ad3. na tym sie nie znam ale moj komorczak kontaktuje sie za pomoca IRDA na odleglosc nie przekaraczajaca 1m
ad 4. kajne delfi sprechen
ad 5. raczej moze ale teoretycznie moze cos nawalic (malo prawdopodobne)
ad6. w kompie stany logiczne w gniezdzie COM to +15V i -15V (czy tez +/-12 - nie pamietam) a DS ma normalnie tak jak cala reszta swiata - 0 i 5V a w danych katalogowych latwo mozna wyczytac ze -12 ci go sfajczy

czytalem pdf o tym DS1820 moze miec baaaaaaaardzo dlugi kabelek wiec na te 20m o ile ci nie zalezy mozesz smialo smigac po kabelku

mchmielek
-
-

Postautor: mchmielek » 22 lut 2005, o 17:26

Czesc!

Zajrzyj: DS1921G - najprostszy rejestrator temperatury - Elektronika Praktyczna 7/2004 - Projekty, strona 19 - jest tam pokazane jal polaczyc 1-Wire do COMa PC.

O ile mnie pamiec nie myli to IRDA nie jest przeznaczona na takie duze odleglosci (musialbys zajrzec w jej specyfikacje), poza tym obiekt w torze nadawczym uniemozliwia komunikacje. Sugeruje polaczenie kabelkiem - 1-Wire powinien sobie poradzic z odlegloscia.

Jezeli chodzi o polaczenie LCD do LPT: CPU-meter do PC-ta - Elektronika Praktyczna 5/2003 - Projekty, strona 35

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Re: DS1820, wyświetlacz LCD, nadajnik i odbiornik podczerwie

Postautor: tasza » 24 lut 2005, o 09:41

4. Czy ktoś programował czujkę Dallasa w środowisku Delphi?
póki co popatrz tu:
www.arunet.co.uk/tkboyd/e1didx.htm i tu: http://sheepdogguides.com/dst1main.htm

tasza

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”