Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wysylanie czasu po RS232

chaos
-
-
Kontaktowanie:
Wysylanie czasu po RS232

Postautor: chaos » 13 lut 2004, o 08:24

Witam
Potrzebuje probramu, ktory bedzie wysylal czas systemowy komputera do portu RS232. Format wysylania czasu w zasadzie dowolny oby tylko latwo bylo go obrobic w bascomie.
Nie znam sie zbytnio na probramowaniu, wiec prosze o jakies gotowce :), lub podpowiedzi w Pascalu, bo w tym jezyku cos tam kiedys skrobalem, wiec moze zalapie.
Pozdrawiam

euromatic
-
-

witam

Postautor: euromatic » 14 lut 2004, o 14:00

co tu dużo gadać, daj maila to Ci wyślę.ewentualnie spróbuję tu zamieścić.

chaos
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: chaos » 15 lut 2004, o 13:19

super
moj e-mail: robtar@list.pl
dzieki za odzew
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ucy74
-
-

Re: witam

Postautor: ucy74 » 15 lut 2004, o 15:03

ewentualnie spróbuję tu zamieścić.
Euromatic - a potrafiłbyś wysłać także czasy poniżej sekundy? Powiedzmy dziesiąte i setne sekundy. Też byłbym chętny :-)

euromatic
-
-

programik

Postautor: euromatic » 15 lut 2004, o 17:27

witajcie, niestety nie można tu nic załączyć.
może zamieszczę to na "elektrodzie"
pozdrawiam

euromatic
-
-

Postautor: euromatic » 15 lut 2004, o 17:55

ewentualnie spróbuję tu zamieścić.
Euromatic - a potrafiłbyś wysłać także czasy poniżej sekundy? Powiedzmy dziesiąte i setne sekundy. Też byłbym chętny :-)

Niestety zegar czasu rzeczywistego jes bardzo prymitywny w komputerach. i na dodatek taktowany z 32,768 khz więc niezbyt dokładny.
Wracając do tematu to można to zrobić programowo, nie sądzę jednak aby można było dojść do "setek" sekund bo komp się nie wyrobi z odmierzaniem tak krótkich interwałów czasowych.
dziesiątki da się zrobić, na szybkim kompie.Lepszym wyjściem jest synchronizacja czasu w procesorze za pomocą czasu z kompa i dalsza praca tylko na procesorze i dobrym kwarcu o małym ppm.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ucy74
-
-

Postautor: ucy74 » 15 lut 2004, o 18:39

Niestety zegar czasu rzeczywistego jes bardzo prymitywny w komputerach. i na dodatek taktowany z 32,768 khz więc niezbyt dokładny.
Ja jestem za tępy na programowanie, ale słyszałem o jakiejś, standartowej bibliotece do c++, która wypluwa czasy poniżej jednej sekundy.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 16 lut 2004, o 17:01

Czas w PC można uzyskać z dokładnością milisekundową. W windozie funkcja zapytania o czas zwracaj informację z dokładnością milisekund. W DOS było gorzej, bo dokładność wynikała ze zliczania przerwań od czasu (a było ich jak pamiętam chyba 18 na sekundę).

euromatic
-
-

VB-6

Postautor: euromatic » 16 lut 2004, o 18:37

Programik napisałem w VB6. Całe pisanie zajęło mi 15 minut , łącznie z przygotowaniem wersji instalacyjnej.Nie znalazłem w zwykłych procedurach VB odczytu milisekund.Nie szukałem zbyt długo, może jak będę miał więcej czasu to z samej ciekawości poszukam.
Osobiście uważam , że komputer PC nie nadaje się do zrobienia na nim zegara superdokładnego. Wystarczy spojrzeć na sekundy a zobaczycie , że winda odświeża czas wtedy gdy ma na to czas, czasami co 2 sek.
Zależy to także od wielu innych czynników. Są także różne płyty główne z różnymi RTC.
Poza tym jeżeli przyjmiemy czas potrzebny na transmisję czasu przez port szeregowy to wyjdzie nam , że nie można go wysyłać co 1 setną sekundy.
Niestety nie mogę tu, ani na elektrodzie zamieścić tego programiku bo wywala mi " Nie można odnaleźć strony"
może dlatego ,że zajmuje on w wersji instalacyjnej około 1,5 MB ( dodatkowe biblioteki)
Mogę więc wysłać każdemu na maila, ewentualnie zmodyfikować do Waszych potrzeb.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ucy74
-
-

Postautor: ucy74 » 16 lut 2004, o 23:31

Mi nie chodzi o to by windowsy wysyłały czas na port co milisekundę. Windowsy nie są do tego stworzone. Niech wysyłają 50 do 100 razy na sekundę - ale niech podają czas poniżej sekundy. GG:MM:SS:xx Jeśli się uda :-)
A Twój kod bardzo chętnie obadam.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”