Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWysylanie czasu po RS232
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Potrzebuje probramu, ktory bedzie wysylal czas systemowy komputera do portu RS232. Format wysylania czasu w zasadzie dowolny oby tylko latwo bylo go obrobic w bascomie.
Nie znam sie zbytnio na probramowaniu, wiec prosze o jakies gotowce , lub podpowiedzi w Pascalu, bo w tym jezyku cos tam kiedys skrobalem, wiec moze zalapie.
Pozdrawiam
Potrzebuje probramu, ktory bedzie wysylal czas systemowy komputera do portu RS232. Format wysylania czasu w zasadzie dowolny oby tylko latwo bylo go obrobic w bascomie.
Nie znam sie zbytnio na probramowaniu, wiec prosze o jakies gotowce , lub podpowiedzi w Pascalu, bo w tym jezyku cos tam kiedys skrobalem, wiec moze zalapie.
Pozdrawiam
Re: witam
Euromatic - a potrafiłbyś wysłać także czasy poniżej sekundy? Powiedzmy dziesiąte i setne sekundy. Też byłbym chętnyewentualnie spróbuję tu zamieścić.
Niestety zegar czasu rzeczywistego jes bardzo prymitywny w komputerach. i na dodatek taktowany z 32,768 khz więc niezbyt dokładny.
Wracając do tematu to można to zrobić programowo, nie sądzę jednak aby można było dojść do "setek" sekund bo komp się nie wyrobi z odmierzaniem tak krótkich interwałów czasowych.
dziesiątki da się zrobić, na szybkim kompie.Lepszym wyjściem jest synchronizacja czasu w procesorze za pomocą czasu z kompa i dalsza praca tylko na procesorze i dobrym kwarcu o małym ppm.
Pozdrawiam
Re: witam
Ja jestem za tępy na programowanie, ale słyszałem o jakiejś, standartowej bibliotece do c++, która wypluwa czasy poniżej jednej sekundy.Niestety zegar czasu rzeczywistego jes bardzo prymitywny w komputerach. i na dodatek taktowany z 32,768 khz więc niezbyt dokładny.
VB-6
Programik napisałem w VB6. Całe pisanie zajęło mi 15 minut , łącznie z przygotowaniem wersji instalacyjnej.Nie znalazłem w zwykłych procedurach VB odczytu milisekund.Nie szukałem zbyt długo, może jak będę miał więcej czasu to z samej ciekawości poszukam.
Osobiście uważam , że komputer PC nie nadaje się do zrobienia na nim zegara superdokładnego. Wystarczy spojrzeć na sekundy a zobaczycie , że winda odświeża czas wtedy gdy ma na to czas, czasami co 2 sek.
Zależy to także od wielu innych czynników. Są także różne płyty główne z różnymi RTC.
Poza tym jeżeli przyjmiemy czas potrzebny na transmisję czasu przez port szeregowy to wyjdzie nam , że nie można go wysyłać co 1 setną sekundy.
Niestety nie mogę tu, ani na elektrodzie zamieścić tego programiku bo wywala mi " Nie można odnaleźć strony"
może dlatego ,że zajmuje on w wersji instalacyjnej około 1,5 MB ( dodatkowe biblioteki)
Mogę więc wysłać każdemu na maila, ewentualnie zmodyfikować do Waszych potrzeb.
Pozdrawiam
Osobiście uważam , że komputer PC nie nadaje się do zrobienia na nim zegara superdokładnego. Wystarczy spojrzeć na sekundy a zobaczycie , że winda odświeża czas wtedy gdy ma na to czas, czasami co 2 sek.
Zależy to także od wielu innych czynników. Są także różne płyty główne z różnymi RTC.
Poza tym jeżeli przyjmiemy czas potrzebny na transmisję czasu przez port szeregowy to wyjdzie nam , że nie można go wysyłać co 1 setną sekundy.
Niestety nie mogę tu, ani na elektrodzie zamieścić tego programiku bo wywala mi " Nie można odnaleźć strony"
może dlatego ,że zajmuje on w wersji instalacyjnej około 1,5 MB ( dodatkowe biblioteki)
Mogę więc wysłać każdemu na maila, ewentualnie zmodyfikować do Waszych potrzeb.
Pozdrawiam