mam problem ze stringami (bez skojarzen;)
co zrobic by zakonczyc stringa w pewnym miejscu??
wiem ze jakis znak oznacza koniec stringa dal bascoma
np. mam lancuch "ABCDEFGH"
i powinno chyba dac sie wpisac cos co oznacza koniec lancucha np. w miejsce literki D zeby wyszlo z tego "ABC"
acha, i jak odczytac dana literke ze stringa? np. czwarta (ale nie poleceniem MID)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięstringi ;)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
do slavo:
nie 'mid' bo jak chce jako parametr podac zmienna to nie dziala
a procedura if znak=d nie wchodzi w gre bo nie wiadomo co bedzie w danej chwili w stringu, chodzi o to zeby zmieniac (zmniejszac o 1) jego dlugosc w dowolnej chwili niezaleznie od zawartosci (a jak sie czyta po 1 znaku nie uzywajac mid?)
do guru:
a jak by wygladalo polecenie wpisania do stringa na okreslona (przez zmienna) pozycje wartosci 0??
a procedura if znak=d nie wchodzi w gre bo nie wiadomo co bedzie w danej chwili w stringu, chodzi o to zeby zmieniac (zmniejszac o 1) jego dlugosc w dowolnej chwili niezaleznie od zawartosci (a jak sie czyta po 1 znaku nie uzywajac mid?)
do guru:
a jak by wygladalo polecenie wpisania do stringa na okreslona (przez zmienna) pozycje wartosci 0??
witam
do slavo:
do guru:
Kombinujesz jak koń po górę..... dlaczego "mid" ci nie działa?
Moim zdaniem funkcja mid jest bardzo dobra, należy jednak pamiętać o zwiększeniu stosu programowego w baskomie bo inaczej ta funkcja ( i inne) czasami nie działają poprawnie.
dim a as string * 16
dim b as string * 16
dim c as byte
a="ABCDEFGH"
c=3
b= mid(a,1,c)
w "b' masz string (ABC) o długości zależnej od wartości "C"