Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z programatorem AVT

mysiorek
-
-
Kontaktowanie:
Problem z programatorem AVT

Postautor: mysiorek » 5 kwie 2004, o 14:00

Na wstępie chciałbym się przywitac.

Mam problem z zaporgramowaniem mikroprocka AT89C2051 w Bascomie (programator AVT elektorniki praktycznej, zasilany z 12 V)

Otóż kiedy w bascomie wydam polecienie Program Chip wyswietla sie komunikat "chip not the same as buffer" i pole Type zmeinia wartosc na 89C1051.

Bardzo prosze o pomoc doświadczonych użytkownikow

Moj komp to P3 500, Windows XP

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 5 kwie 2004, o 15:58

Napisz co to za programator(nr kitu i EP). Sprawdź czy w opcjach programatora(w bascomie) masz poprawnie zaznaczony rodzaj układu(PCF8574 lub PCF8574A). Bascom wymaga też zainstalowania drukarki na centroniksie, najlepiej jak bedzie to Linotronic 100. W polu port delay wpisz inna wartość (ja mam tam 100 - dla durona650 jest ok). Sprawdź też czy masz napewno dobrego(sprawnego) procka. A i jeszcze jedno sprawdź czy w opcjach porogramatora, w zakładce parallel masz dobrze wpisany adres portu(najczęściej 378).

mysiorek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mysiorek » 5 kwie 2004, o 16:17

jest to porgramator AVT - 872 , jest on na pewno sprawny.

w konfiguracji Bascoma zaznaczyłem PCF857AP (czyli taki jaki posiadam)

Nie za bardzo wiem o co chodzi z instalacją drukarki bo na moim kompie była zainstalowana HP 540 i po prostu ją odłączyłem a podłączłem programator. Czy to moze byc powodem problemów??

w polu delay ustawiłem 80 wiec to chyba tez poprawnie

Nie jestem pewien czy mikroprocek jest sprawny. Pry zakupie sprzedwaca mi go zaprogamaował w sklepie , i tamten porgram działa ale nei moge go wykasować i wgrac nowego

Gdzies przeczytałem ze nalezy zwiekszyc napiecie do 13.5v aby programator zaczął działać ale w instrukcji układu pisze ze wystarczy 12 (czyli takie jak moje)
I teraz nei wiem czy zwiekszenie napiecia moze pomóc ??

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 5 kwie 2004, o 16:41

Nie zwiększaj napięcia, 12V wystarcza na pewno do zaprogramowania tego procka. Spróbuj sciagnąć też nowszą wersje Bascoma i jeżeli to nie pomoze to zainstaluj tą dukarke o której pisałem (jej sterowniki są w windowsie) i na czas prób ustaw ja jako domyslną.

Mi_Sza
-
-

Postautor: Mi_Sza » 22 maja 2004, o 19:55

A jak zdecydujesz się zmienić programator, to zajrzyj tu:
viewtopic.php?t=9948
Pozdrawiam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”