Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

At89C52 z adxl210 lub 202 problem z pomiarem wypelnienia.

maro mk21
-
-
At89C52 z adxl210 lub 202 problem z pomiarem wypelnienia.

Postautor: maro mk21 » 1 mar 2004, o 19:36

Mam atmela c52 z podlaczonym czujnikiem przyspieszenia adxl210. Mam problem z programem do pomiaru wypelnienia przebiegu prostokatnego na wyjsciu tego czujnika. Jak to zmierzyc bo moje wszystkie pomysly upadly. Prosze o jakis programik mierzacy to wypelnienie. Bede szalenie wdzieczny bo sprawa jest naprawde wazna!!!!!!!!!!!!!
Z gory dzieki!!!!!!!!!!!!1

Rasel
-
-

Postautor: Rasel » 1 mar 2004, o 21:06

Zrób dwa liczniki programowe, np. LOW i HIGH. Czekaj na opadające zbocze sygnału. Po jego wykryciu zwiększaj co wybrany czas licznik LOW, aż do wykrycia zbocza narastającego. Wówczas zwiększaj licznik HIGH, aż do ponownego wykrycia zbocza opadającego, co kończy cykl pomiaru. Stosunek wartości liczników jest miarą wypełnienia. Pamiętaj, aby liczniki zwiększać co ten sam, ściśle określony czas. W przeciwnym razie pomiar będzie niedokładny.

Fakiros
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Fakiros » 31 sie 2004, o 18:29

w zasadzie to samo można zrobić na jednym liczniku

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”