mam pytanko,jestem bardzo poczatkujacy w tym temacie i interesuje mnie wykonanie dekodera kodu binarnego 8-bitowego tak aby na wyjsciu wystepowaly kody bcd do sterowania 3 dekoderami na 7 segmentow?czy da sie to zrobic np. na 90S8515?czy moglby ktos pomoc w tym temacie lub jakos w normalny sposob naprowadzic?
pozdrawiam
marek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędekoder na AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam.
Pewnie ze sie da.
Moja propozycja:
Dim Liczba As Byte
Dim Liczba2 As Byte
Dim Setki As Byte
Dim Dziesiatki As Byte
Dim Jednosci As Byte
Liczba = 231 ' ta liczbe przetwarzamy
Setki = Liczba / 100
Liczba2 = Setki * 100
Liczba = Liczba - liczba2
Dziesiatki = Liczba / 10
Liczba2 = Dziesiatki * 10
Jednosci = Liczba - liczba2
Do
Loop
End
Pewnie ze sie da.
Moja propozycja:
Dim Liczba As Byte
Dim Liczba2 As Byte
Dim Setki As Byte
Dim Dziesiatki As Byte
Dim Jednosci As Byte
Liczba = 231 ' ta liczbe przetwarzamy
Setki = Liczba / 100
Liczba2 = Setki * 100
Liczba = Liczba - liczba2
Dziesiatki = Liczba / 10
Liczba2 = Dziesiatki * 10
Jednosci = Liczba - liczba2
Do
Loop
End
koledze chodzilo o kod bcd, czyli polecenie
poczytaj w helpie o poleceniu makebcd
ja nie uzywalem jeszcze bascoma avr, zwykly 8051 ale mysle ze to polecenie sie nie zmienilo
a jak te 9 bitow ominac to niewiem, moze zmienna 16 bitowa i potem jedna polowe dajesz na jeden port a druga polowe na inny.
ale skoro sa 3 wyswietlacze to wymaga 9 bitow w tym kodzie czyli jeden port nie wystarczy (no chyba ze multipleksowac)port_wyjsciowy = makebcd(liczba_w_kodzie_binarnym)
poczytaj w helpie o poleceniu makebcd
ja nie uzywalem jeszcze bascoma avr, zwykly 8051 ale mysle ze to polecenie sie nie zmienilo
a jak te 9 bitow ominac to niewiem, moze zmienna 16 bitowa i potem jedna polowe dajesz na jeden port a druga polowe na inny.
-
- -
- Kontaktowanie:
sorki za glupie i naiwne pytanie a czy daloby sie przyporzadkowac kazdemu stanowi na wejsciu(od 0 do 255) przyporzadkowac scisle stany na wyjsciu dwoch portow jednego pelnego i dwoch linii nastepnego?troche tego bedzie bo ponad 255 linii,ale czy takie cos by dzialalo????
np jak na wejsciu jest 255 to jeden port daje na wyjsciu 55 w 2x BCD a dwie linie pozostalego 2?
pozdrawiam
np jak na wejsciu jest 255 to jeden port daje na wyjsciu 55 w 2x BCD a dwie linie pozostalego 2?
pozdrawiam
popatrz co napisalem w pierwszy liscie i tu:
dim pomoc as byte
pomoc=dziesiatki *16 ' pakujedz dzisiatki liczby do starszej czesci zmiennej pomoc
pomoc =pomoc or jednosci ' masz juz caly bajt z dwoma liczbami BCD
portx=pomoc 'i zapisujesz to na port (x)
porty= setki ' zapisujesz 3 liczbe (setki)
pozostaje sprawa pozostalych pinow portu y . trzeba je zachowac
Powodzonka
dim pomoc as byte
pomoc=dziesiatki *16 ' pakujedz dzisiatki liczby do starszej czesci zmiennej pomoc
pomoc =pomoc or jednosci ' masz juz caly bajt z dwoma liczbami BCD
portx=pomoc 'i zapisujesz to na port (x)
porty= setki ' zapisujesz 3 liczbe (setki)
pozostaje sprawa pozostalych pinow portu y . trzeba je zachowac
Powodzonka