Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJednokierunkowa transmisja po rs232
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Chciałbym zrealizować transmisję w jednym kierunku - wysyłać dane z procka 90s2313 oraz wykorzystać pin RX do innych celów np: do podłączenia czujnika. Czy jest to możliwe w Bascomie? Pierwsze próby wykazały że już po deklaracji częstotliwości kwarcu oraz prędkości transmisji pin RX był już bezużyteczny. Może zna ktoś jakiś sposób na ominięcie tego problemu.
Nie jestem pewien, czy to w ogóle jest możliwe (czy fakt użycia układu transmisji szeregowej nie rezerwuje obu pinów jednocześnie /RXD+TXD/).
Zajrzyj do dokumentacji od 2313 na stronie www.atmel.com i sprawdz, czy to jest możliwe.
Zajrzyj do dokumentacji od 2313 na stronie www.atmel.com i sprawdz, czy to jest możliwe.
Napisałem, że nie jestem pewien, ale .... należy sprawdzić we wskazanym miejscu. W ten sposób sugeruję dla 'zbik' potencjalną możliwość rozwiązania bolączki. Jak jest w rzeczywistości nie wiem, ja w swojej praktyce nie miałem takiego przypadku.
W przypadku pytania o ustawienia rejestru UCSRB to mniemam, że chodzi o bity (Bit 4 ? RXEN) - zezwolenie na odbiór i (Bit 3 ? TXEN) - zezwolenia na nadawanie, bo AVR2313 nie ma takiego rejestru, natomiast UCR jest. Zadagnienie należałoby zbadać.
W przypadku pytania o ustawienia rejestru UCSRB to mniemam, że chodzi o bity (Bit 4 ? RXEN) - zezwolenie na odbiór i (Bit 3 ? TXEN) - zezwolenia na nadawanie, bo AVR2313 nie ma takiego rejestru, natomiast UCR jest. Zadagnienie należałoby zbadać.