Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Potrzebuję więcej pamięci

UNO
-
-
Potrzebuję więcej pamięci

Postautor: UNO » 5 sty 2004, o 10:31

Poszukuję mikrokontrolera , który wykonywałby proste obliczenia jednak potrzebuję by mógł pracować z większą iloscią pamieci ROM i RAM.
Ponadto zalezy mi na mozliwosci maksymalnego oderwania sie od assemblera, dlatego bardzo pomocnym byłby Bascom.
Niestety program potrzebuje pracować z duzą ilością stałych i żebym mógł pomieścić stałe i pracować na nich to wielkość minimalna ROM-u to 2 MB a RAM-u 256 KB.
Czy jest jakiś kontroler w konfiguracji którego byłyby te parametry , czy muszę szukać 16 bitowych i czy Bascom (lub podobny program) współpracuje z nim ?

Proszę o poradę i pozdrawiam

UNO

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 6 sty 2004, o 10:08

Przy takich wymaganiach to chyba procesory z rodziny ARM, ale tam nie ma BASCOMA, a kompilatory C są komercyjne.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 6 sty 2004, o 10:14

Jeżeli byś odpuścił trochę z pamięci ROM, bo stałe teksty można by umieścić w DataFlash a dostęp byłby poprzez magistralę SPI, to można rozważyć procesory z rodziny RABBIT (www.rabbitsemi.com). Do programowania jest język C.

UNO
-
-

Postautor: UNO » 6 sty 2004, o 10:26

Dzięki Gawle za info.

Myślę ze nieco ROM-u mogę odpuścić, liczyłem zużycie pamieci zgrubnie i z naddatkiem to i dałoby się coś odchudzić.
Zerknę na stronę rabbita.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Uno

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”