Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

analizator widma

Maliniakus
analizator widma

Postautor: Maliniakus » 10 wrz 2003, o 10:51

Chciałbym wykonać analizator widma do procesora AT89S8535 ale za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac , wiem że ma ma wbydowane 8 przetworników analogowo cyfrowych . Efekt chciałbym wyświetlić na wyświetlaczu graficznym lub ewentualnie na slupkach z diodami LED . Zastanawiałem sie nad wstawieniem wstawki asemblerowej do przyspieszenia pracy .Prosze o pomoc o jakies ciekawe pomysły lub o program do takiego urządzenia. Dzięki

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 10 wrz 2003, o 22:57

Musisz do takiego analizatora (jesli ma bys to analizator audio) do dac filtry pasmowe wraz z prostownikami. Saprodukowane tegu typu uklady scalone. Na przyklad takie uklady produkuje Rohm (www.rohm.com)

Pozdr
Marcin W

Maliniakus

analizator widma

Postautor: Maliniakus » 11 wrz 2003, o 10:52

No tak to ja wiem dla mnie chodzi tylko o to jak to zrobic na drodze programowej. Najefektowniejszym by chyba było napisac wstawke asamblerowa ,która by obsługiwała pomiary napiecia z tego scalaka. :? jesli ktos zna sie troche na asemblerze to proszę o pomoc !!!! dzieki

gktiger

Postautor: gktiger » 11 wrz 2003, o 14:59

Sprawa nie jest prosta. Jeśli chcesz to zrobić na drodze czysto programowej to musisz zaimplementować FFT (szybka transformata Furiera). Takie algorytmy i gotowe procedury można znaleść na stronach producentów uP np. Microchipa. Za jego pomocą "rozłożysz" sygnał analogowy i uzyskasz amplitudy napięć dla poszczególnych częstotliwości składowych. Do takich projektów najlepiej nadają zię procesory DSP, które mają szybkie przetworniki i mnożenie sprzętowe. Moim zdaniem gra nie warta świeczki! Można to zrobić dużo prościej na drodze sprzętowo-programowej.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”